Renovatie Poldertoren valt bijna een miljoen hoger uit, extra kosten door monumentale status

EMMELOORD • Do 22 augustus 2024 | 21:31 • Donderdag 22 augustus 2024 | 21:31

De renovatie van de Poldertoren in Emmeloord gaat meer kosten dan eerder gemeld. Volgens de gemeente Noordoostpolder komt dit door extra voorwaarden die het Rijk heeft gesteld. De overheid draagt 1,1 miljoen euro bij aan de renovatie, maar wil dan wel dat er rekening wordt gehouden met de monumentale status van de voormalige watertoren. Dit betekent bijvoorbeeld dat de geplande verplaatsing van ramen op een bepaalde manier moet gebeuren.

In een eerder stadium werden de kosten van de renovatie op 1,4 miljoen en later op 2,5 miljoen euro ingeschat. Uit de nieuwste raming van de gemeente blijkt nu dat de totale renovatie bijna 3,3 miljoen euro gaat kosten.

Het Rijk betaalt daarvan dus 1,1 miljoen. De provincie Flevoland draagt 900.000 euro bij. Het resterende bedrag van bijna 1,3 miljoen euro moet door de gemeente zelf worden opgehoest.

De gemeenteraad ging vorig jaar al akkoord met het leveren van een forse bijdrage, maar moet nog wel instemmen met de 'eindafrekening' die de gemeente nu heeft gepresenteerd.

Wat wordt er gerenoveerd?
De voormalige watertoren in Emmeloord moet onder meer waterdicht worden gemaakt, zodat er huurders in kunnen. Hotel 't Voorhuys wil kamers in de toren maken en gaan verhuren.

Om de toren waterdicht te maken, moet een aannemer onder meer de gevel impregneren, metsel- en voegwerk en technische installaties vervangen en extra ramen plaatsen. Het dak en de beiaardiersruimte zijn al in een eerdere fase hersteld.

De afgelopen jaren was er een flinke financiële puzzel en veel politiek overleg nodig om het geld voor de opknapbeurt bij elkaar te krijgen.



Renovatie gaat een jaar duren
Het werk aan de Poldertoren begint naar verwachting in december en gaat ruim een jaar duren. Hotel 't Voorhuys is de enige bevestigde huurder, maar de gemeente zegt ook met andere mogelijke huurders in gesprek te zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel