Dit is waarom Zeewolde na 25 jaar nog geen volwaardige middelbare school heeft

ZEEWOLDE • Vr 27 september 2024 | 17:29 • Vrijdag 27 september 2024 | 17:29

De middelbare school van Zeewolde, RSG Levant, bestaat deze maand 25 jaar. Dat is reden voor feest. Er zijn diverse activiteiten geweest voor en met de leerlingen. Het personeel wordt getrakteerd op een diner. Toch is de school in die kwart eeuw nooit uitgegroeid tot een volwaardige middelbare school, terwijl dat vanaf de start wel de inzet was.

Leerlingen die Havo/VWO doen op de Levant, moeten vanaf het vierde leerjaar verkassen naar RSG Slingerbos in Harderwijk. Daar halen de leerlingen dan hun diploma. Dat komt, zegt directeur Remon Brink, omdat Zeewolde te klein is. Er zijn volgens hem simpelweg te weinig leerlingen om een goede, diverse bovenbouw te kunnen bieden. "Daarvoor heb je minimaal 1000 leerlingen nodig. Pas dan kun je een divers programma bieden met verschillende pakketten." Brink vindt het jammer dat Zeewolde dat aantal leerlingen niet heeft. "Daar ontbreekt gewoon de massa voor."

Trots op geleverde kwaliteit
RSG Levant startte in september 1999 in een noodlokaaltje als Mavo. Toen waren er 195 leerlingen. De school groeide, net als het dorp. Na een aantal jaren kwam de school in een permanent gebouw. Op het hoogtepunt, in 2014, had de school 670 leerlingen.

Toch was ook dat aantal te klein voor een goede bovenbouw. Brink is er trots op dat de Levant ondanks het kleine aantal leerlingen kwalitatief goed onderwijs heeft kunnen bieden. "We zijn jarenlang de beste Mavo van Flevoland geweest".

Zeewolde verdient ook vmbo
Voor de leerlingen op RSG Levant is het een gegeven dat zij voor de bovenbouw naar een andere school moeten. "Ik had de school liever hier af kunnen maken", zegt Sanna Groen. "maar als ik daar naartoe moet, dan moet het maar." Zoë van Veen denkt dat het beter is om de oversteek naar Harderwijk gewoon te accepteren. "Ik zit er persoonlijk niet op te wachten. Maar ik kan er toch niks aan veranderen." Leerling Kayla Klaassen vind het ook wel leuk om naar een andere school te gaan. "Want die is groter. Maar het is ook wel een beetje jammer, want hier ken je iedereen."

Remon Brink heeft zich ten dele bij de bij de situatie neergelegd. "We hopen er nog steeds wel op". Brink hoopt dat niet enkel voor de bovenbouw. "Ik zoek nog een partner voor vmbo basis- en kaderonderwijs", zegt hij. "Daar hebben wij geen licentie voor. Dat is er nu niet in Zeewolde en dat vind ik echt heel jammer."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel