Sportevenementen afgeblazen, 'gemeenten te streng rond vergunningen'

FLEVOLAND • Za 28 september 2024 | 8:10 • Zaterdag 28 september 2024 | 8:10

Organisatoren van sportevenementen zouden wat meer medewerking moeten krijgen van de gemeenten in Flevoland. Daarvoor pleit directeur Rudi Tuijn van Sportservice Flevoland. In het programma Over Flevoland Gesproken geeft Tuijn uiting aan zijn zorgen over het grote aantal sportevenementen dat wordt afgeblazen. Eén van de factoren die daarbij een rol speelt is de strenge regelgeving.

"De regels zelf zijn misschien niet echt veel strenger geworden, maar ze worden meer rigide gehandhaafd", zegt Rudi Tuijn. "We zien steeds vaker dat evenementen worden afgekeurd, vaker dan vijf of tien jaar geleden. Daar zit toch een stukje risicomijding in."

Sportservice Flevoland stoort zich eraan dat organisatoren soms zonder verdere toelichting te horen krijgen dat ze geen vergunning krijgen, en zou graag zien dat de gemeente dan met de organisatoren in gesprek gaat hoe het evenement toch nog aan de voorwaarden kan voldoen. "Je zou liever zien dat gemeenten wat meer optrekken met een evenement."

Een op de drie evenementen gaat niet door
Uit eigen onderzoek van Sportservice bleek vorig jaar dat een derde van de evenementen uiteindelijk niet doorging. "Dat is natuurlijk wel zorgelijk", vindt Tuijn. Behalve aan de regelgeving waarmee organisaties te maken krijgen, ligt dat ook vaak aan financiële problemen: de kosten zijn gestegen en sponsors laten het afweten.

Volgens Tuijn moeten organisatoren zich ervan bewust zijn dat veel sponsors nu een andere rol willen spelen dan alleen geld geven in ruil voor een reclamebord. "Tegenwoordig zijn het veel meer partnerships waarbij je samenwerkt met bedrijven."

Daarnaast is een gebrek aan vrijwilligers een reden waarom evenementen worden geschrapt. "Een maatschappelijk probleem: mensen zijn steeds minder bereid vrijwilligerswerk te doen", zegt de directeur van Sportservice Flevoland. Hij hamert er op dat het voor sportorganisaties belangrijk is om een vrijwilligersbeleid te ontwikkelen, zodat het werk ook leuk en gezellig is. "Je moet zorgen dat het evenement echt een meerwaarde biedt voor vrijwilligers."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel