Plan voor Flevo Golf Resort stevent af op steun gemeenteraad

LELYSTAD • Wo 11 september 2024 | 11:40 • Woensdag 11 september 2024 | 11:40

Het plan van de gemeente Lelystad om de luxe woonwijk Flevo Golf Resort over te nemen van projectontwikkelaar Unigolf in ruil voor 44 extra woningen lijkt op brede steun in de gemeenteraad te kunnen rekenen.

Wel eist de raad garanties dat de gemeente niet voor financiële verrassingen komt te staan. Dat bleek dinsdagavond tijdens een vergadering van de raadscommissie.

Jarenlange patstelling
Het college van burgemeester en wethouders en Unigolf willen hun jarenlange patstelling over het Flevo Golf Resort doorbreken. Al sinds 2018 steggelen zij over het voorstel van Unigolf voor de bouw van meer huizen.

De gemeente heeft een variant voor 138 en later 109 extra woningen tot drie keer toe afgewezen. Dat leidde bijna tot een rechtszaak.

Vorig jaar september riep de raad het college op om een "kansrijke variant" uit te werken. Dat is een plan geworden voor 44 woningen aan de noordzijde van het resort.

Er blijft een golfbaan met twaalf holes van de oorspronkelijke achttien holes over, die moet worden beheerd door een stichting. De gemeente neemt de straten en riolering in het gebied zonder kosten over van Unigolf.

Riolering
Voordat de raad op 24 september een definitief besluit neemt, hebben de fracties wel veel vragen. Zo willen onder meer de InwonersPartij, CDA en ChristenUnie de zekerheid dat de gemeente niet alsnog opdraait voor extra kosten voor de riolering. Die kan na dertig jaar zijn verzakt.

Een vertegenwoordiger van Unigolf garandeerde dat de openbare ruimte inclusief riolering straks in perfecte staat aan de gemeente wordt overgedragen: "U hoeft zich geen zorgen te maken." De ontwikkelaar neemt hiervan de kosten voor zijn rekening.

Ook wethouder Piet van Dijk probeerde de zorgen weg te nemen: "Ik hoor geruststellende woorden van Unigolf." Voordat de gemeente de riolering overneemt, zal die met een "inwendig onderzoek" worden geïnspecteerd.

Eventuele reparaties zijn voor rekening van Unigolf. Tegelijk erkent Van Dijk dat de gemeente zelf geen geld apart heeft gezet voor het beheer en onderhoud van de wijk.

Van Dijk zei ook dat er "in principe" niet meer dan 44 extra woningen bijkomen. Het worden er eerder minder als 44 niet kan vanwege geluidsnormen door de nabijgelegen Houtribweg. "Maar in geen geval meer."

Verdeeldheid
Waar de gemeente en Unigolf elkaar lijken te hebben gevonden om het dossier Flevo Golf Resort positief af te sluiten, blijft er onder de bewoners ook na jaren verdeeldheid bestaan over extra woningen.

De stichting Burgerinitiatief Golfpark, Flevo Golf Resort en andere Belanghebbenden blijft er bij dat zeventig procent van de bewoners tegen bebouwing is en vasthoudt aan een achttien holes golfbaan.

De InwonersPartij en ChristenUnie wilden weten hoeveel zeventig procent dan is en of dit gaat om verzet tegen het eerdere plan voor 138 huizen of om het nieuwe voor 44. Voorzitter Ton Weijers antwoordde dat het zeventig procent betreft van de 595 huizen in Golfpark en Golf Resort.

Maar volgens de Bewonersvereniging Flevo Golf Resort hebben 300 van haar leden zich juist uitgesproken voor de overdracht van het gebied aan de gemeente en daarmee ook voor beperkte extra woningbouw.

Al erkende voorzitter Cees Basemans dat het hem niet duidelijk was in welk stadium het plan nu verkeert. De vereniging dacht er na de discussie van een jaar geleden nu al een uitgewerkt plan lag.

Golfclub Flevoland is in ieder geval voorstander, want een akkoord tussen gemeente en Unigolf garandeert de toekomst van de golfbaan en dus die van de club. Voorzitter Wil van Meer denkt dat het ledental weer spoedig groeit van de huidige ruim 300 tot de gewenste 500 leden.

Salamitactiek
Het Burgerinitiatief van Ton Weijers blijft tegen. Hij stelt dat de bewoners met "salamitactiek" via het nieuwe plan "stap voor stap in een fuik worden gelokt waar ze niet meer uitkomen." Hij dreigt dan ook met juridische stappen.

Volgens wethouder Van Dijk is hiervan geen sprake. Integendeel: als de gemeenteraad over twee weken akkoord gaat met het voorstel, dan moet het bouwplan eerst nog worden uitgewerkt.

In dat proces is Unigolf als ontwikkelaar wettelijk verplicht om de bewoners bij het plan te betrekken. De Bewonersvereniging Golf Resort is hierover tevreden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel