Zowel vrachtwagen als camper reden door rood bij botsing met dodelijke afloop, aldus OM

DRONTEN • Wo 25 september 2024 | 9:50 • Woensdag 25 september 2024 | 9:50

"Beide voertuigen zijn door rood gereden." Dat stelde het Openbaar Ministerie dinsdag tijdens de voorbereidende zitting in de strafzaak tegen de 21-jarige T. van D. uit Swifterbant.

De jonge vrachtwagenchauffeur wordt beschuldigd van roekeloos rijden waardoor hij een ongeval met dodelijke afloop veroorzaakte. Maar de zaak ligt ingewikkeld, omdat politieonderzoek volgens het OM uitwijst dat de camper, die op de vrachtwagen botste, ook door rood zou zijn gereden.

Het ongeval vond in oktober plaats op de Hanzeweg, bij een verkeerslicht ter hoogte van de Ketelweg en de Hondweg. Volgens de verklaring van de vrachtwagenchauffeur sprong het verkeerslicht op groen toen hij eraan kwam.

Hij liet naar eigen zeggen zijn vrachtwagen doorrollen en draaide de weg af richting de Ketelweg. De camper kwam van de andere kant en reed op de vrachtwagen in. Een 61-jarige vrouw uit Amersfoort, die op de bijrijdersstoel van de camper zat, kwam hierbij om het leven.

Getuigen opnieuw horen
"Mijn cliënt is ervan overtuigd dat hij door groen reed", zei de raadsman die Van D. bijstaat. De verdachte was zelf niet in de rechtszaal dinsdagmiddag. "Het is een ernstig ongeval. Mijn cliënt is zeer aangeslagen over wat er is gebeurd en wil graag dat de waarheid aan het licht komt." Om die reden wil de advocaat de bestuurder van de camper nogmaals horen, evenals drie andere getuigen.

Eén van hen verklaarde na het ongeval bij de politie dat de camper op de linkerbaan ging rijden om een aantal auto’s te passeren en daarna weer naar de baan rechtdoor stuurde. Vervolgens reed de camper op de vrachtwagen in.

Problemen met verkeerslichten
Ook wil de raadsman onderzoek naar problemen die er met de verkeerslichten zouden zijn. Het licht dat Van D. passeerde zou volgens onderzoek bijna dertig minuten op rood hebben gestaan voordat hij aan kwam rijden.

"Best raar voor een zaterdagmiddag", meende de raadsman. Het OM zei geen heil te zien in opnieuw onderzoeken of de verkeerslichten naar behoren werkten. Die informatie is volgens de officier van justitie bekend door het onderzoek dat de politie heeft gedaan.

Ook het verzoek tot het horen van de getuigen is volgens het OM niet nodig: "Zij gaan niets anders zeggen dan vorig jaar. Wat voegt dat nog toe?" De rechtbank ziet het belang van de verdediging wel en besliste in het voordeel van de advocaat van Van D.

De zaak zou op 27 november inhoudelijk worden behandeld. Nu er toch opnieuw getuigen moeten worden gehoord, wordt die zitting uitgesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel