Noordzijde Emmeloord op de schop door komst van winkels en appartementen

EMMELOORD • Di 24 september 2024 | 16:58 • Dinsdag 24 september 2024 | 16:58

De Noordzijde in het centrum van Emmeloord krijgt vanaf deze week een ander uiterlijk. De weg gaat de komende drie maanden op de schop om te worden omgevormd tot dertigkilometergebied. Dat gebeurt omdat er de afgelopen jaren veel winkels en appartementen zijn bijgekomen langs de straat. 

De Noordzijde is één van de belangrijkste toegangswegen tot het centrum van Emmeloord. De straat geeft nu nog het beeld van een 50 km zone maar dat gaat veranderen omdat de weg toe is aan groot onderhoud, zegt Sjors Ebbeling van de gemeente Noordoostpolder. 

Auto's en fietsers op één weg
De hele Noordzijde komt eruit te zien als de nabijgelegen Koningin Julianastraat. Dat betekent dat er een rij klinkers in het midden van de weg komt te liggen. Ook komen er drempels. De huidige fietsstroken op de Noordzijde verdwijnen, vrijliggende fietspaden zoals in de Koningin Julianastraat komen er niet. 

Daarvoor is enerzijds gekozen vanwege de ruimte. Zo blijven de huidige voetpaden en parkeervakken tussen de Boslaan en parkeerterrein Paardenmarkt bestaan. Anderzijds wil de gemeente dat de Noordzijde een plek wordt waar het prettiger is om te verblijven.

Zo moet de snelheid van auto's omlaag door de verkeersmaatregelen. Dat maakt dat auto's en fietsers elkaar niet in de weg gaan zitten, verwacht Ebbeling.

De Noordzijde vanaf Boslaan

De Noordzijde vanaf Smedingplein

Wegwerkzaamheden beginnen in oktober
De eerste werkzaamheden op de Noordzijde zijn maandag begonnen. De kruising met de Van Diggelenstraat en Schalm is afgesloten omdat er een nieuw stuk riool in de grond moet bij supermarkt Aldi.

Begin oktober begint de herinrichting van de weg. Eerst gaat het deel tussen de Boslaan en parkeerterrein Paardenmarkt dicht. Deze werkzaamheden moeten eind november klaar zijn.

Daarna volgt de herinrichting van de straat tussen parkeerterrein Paardenmarkt en het parkeerterrein bij Albert Heijn, op het Smedingplein. Deze fase duurt tot eind december, waarna alles klaar moet zijn. Mocht het weer roet in het eten gooien, dan kan de planning nog wel wat uitlopen, zegt Ebbeling.

Parkeerterrein Paardenmarkt blijft bereikbaar
Een omleidingsroute gaat via de Lange Dreef. De Paardenmarkt blijft tijdens alle fases bereikbaar. Dat is tot en met november vanaf de kant van de Jumbo, daarna vanaf de kant van de Aldi.

Alle zebrapaden die er nu op de Noordzijde liggen, blijven na de aanpassingen bestaan.

Parkeerterrein Paardenmarkt

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel