Big Brother-Jeanette uit Emmeloord over winnen programma: 'Zoveel levenskennis gebracht'

FLEVOLAND • Di 17 september 2024 | 17:18 • Dinsdag 17 september 2024 | 17:18

Het was maandag precies 25 jaar geleden dat de eerste uitzending van Big Brother werd uitgezonden. In een huis in Almere werd een groep mensen honderd dagen opgesloten en met camera's gevolgd.

Na dit eerste seizoen volgden nog vele edities waaronder het vierde met Jeanette Godefroy uit Emmeloord die dat seizoen won. Ze zegt veranderd te zijn door het eerste reallifeprogramma van Nederland.

'Vier maanden therapie'
Godefroy deed mee in 2002. Ze was toen 22 jaar en werd net als haar medebewoners de hele dag op beeld en geluid vastgelegd. Het was een hele ervaring voor haar. "Ik zeg altijd: het is een groot cadeautje", aldus de Emmeloordse. 

"Het heeft me zoveel levenskennis gebracht, over mezelf en ook over andere mensen. Verhoudingen tussen mannen en vrouwen. Ik heb het ook wel eens vier maanden therapie genoemd."

Big Brother: 'Jeanette werd steeds zekerder'
Destijds werkte de Emmeloordse bij een kledingzaak toen ze een oproep voorbij zag komen. "Het leek me leuk en om die reden heb ik me eigenlijk opgegeven en zo is het begonnen." Big Brother schetste aan het begin een beeld van een vrouw met wisselende stemmingen.

Godefroy werd buitengesloten, maar vond een vriendin in een andere medebewoonster: Margriet. Ze werd zekerder en begon van zich af te bijten waardoor ze respect afdwong. "Jij hoeft niet tegen mij te gaan zeggen 'Dat is goed voor je' op een denigrerende manier", beet ze anderen toe. Medebewoners tipten haar vervolgens als winnares. 

Lees ook: 25 weetjes: Big Brother in Almere
Godefroy won prijzenpot van 352.000 euro
In het programma werden om de zoveel tijd twee bewoners genomineerd waarvan er dan één het huis moest verlaten. Het publiek bepaalde dat. Godefroy bleef met twee anderen over in de finale. Daarin volgden meerdere confrontaties en het publiek kon dan weer stemmen. Uiteindelijk won de Emmeloordse de prijzenpot van zo'n 352.000 euro.

"Ik heb gewonnen door mezelf te zijn", verklaart ze. Het gewonnen geld werd onder meer besteed aan haar droomauto waarin ze nog steeds rijdt. Ook ging Godefroy met de familie op vakantie en naar Disneyland Parijs. Of het geld inmiddels allemaal op is, wil Godefroy niet zeggen. 

ANP
ANP
Soms contact met oud-medebewoners
Sporadisch heeft de Emmeloordse nog contact met oud-medebewoners. "Je hebt een appgroep, je spreekt elkaar en de één zie je eens. Het is niet zo dat je vrienden wordt, maar je deelt een hele bijzondere ervaring. Niemand weet hoe dat voelt, behalve degenen waarmee je in het huis hebt gezeten."

Spijt heeft Godefroy niet van haar deelname, maar ze schrok achteraf wel van haar uitspraken. Zo flapte ze er in het begin uit: "En dan scheld ik werkelijk waar alles en iedereen de grond in." Na de periode in Big Brother veranderde vooral hoe mensen op Godefroy reageerden, ervoer ze. Zo zat ze bij een restaurant in Amsterdam wat te eten en werd ze aangestaard. "Ik heb dat niet als vervelend ervaren of anders. Het kwam en het ging, net zoals het avontuur."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel