Eerste Prinsjesdag voor Almeerse staatsecretaris Chris Jansen

FLEVOLAND • Di 17 september 2024 | 16:08 • Dinsdag 17 september 2024 | 16:08

Een bijzondere dag voor Chris Jansen, staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu. De oud-gedeputeerde van Flevoland heeft dinsdag zijn allereerste Prinsjesdag. Omroep Flevoland sprak met hem voordat hij plaatsnam in de Koninklijke Schouwburg.

Voordat de festiviteiten in het Haagse centrum van start gaan, spreekt Chris Jansen zijn ambtenaren toe op een bijeenkomst op het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hij wil ze bedanken voor het harde week dat ze hebben geleverd voor deze Prinsjesdag.

Minder dure treinkaarten
Prinsjesdag is niet alleen voor Jansen een bijzondere dag, maar voor iedereen in Nederland. Dan wordt de Troonrede voorgelezen. De koning vertelt dan wat de plannen van de regering zijn voor het komende jaar. "Voor mij persoonlijk is het belangrijk dat we grip krijgen op tariefstijgingen en de veiligheid verbeteren in het openbaar vervoer."

Het grip krijgen op de prijs voor treinkaartjes lijkt voor het aankomende jaar gelukt. Eerder deze maand lekte uit dat Jansens ministerie bezig was met een plan om de tarieven met 'slechts' zes procent te laten stijgen. Treinreizigers hing eerder een verhoging van 12 procent boven het hoofd.

Om dat te realiseren is de staatsecretaris om tafel gegaan met de NS. Door een extra subsidie betaalt het Rijk het komende jaar mee om zo de prijsstijging te dempen. "Zo hebben we de pijn verdeeld en dat is de oplossing waar iedereen achter kon staan."

Bereikbaarheid van OV
Een andere uitdaging voor de staatssecretaris is de bereikbaarheid van het openbaar vervoer in het landelijke gebied. In het regeerakkoord, dat vorige week naar buiten kwam, staat vermeld dat belangrijke voorzieningen voor iedere Nederlander bereikbaar moeten zijn.

Vorig jaar kwam het ministerie al met een motie om 300 miljoen beschikbaar te stellen, waarvan de helft voor tariefstijgingen is weggelegd. "Het plan is om met regionale partijen te kijken hoe je ook het openbaar vervoer toegankelijk maakt in de buitengebieden."

Zo geeft de staatsecretaris een voorbeeld van een buslijn in een buitengebied die niet meer rendabel is. In plaats van deze te schrappen, wat volgens Jansen in het verleden vaak het geval was, is het idee om naar andere mogelijkheden te kijken. "Denk dan aan een deeltaxi of een belbus die ingezet kan worden. Het gaat er om dat je slim kijkt wat in welke regio van belang is."

Veiligheid treinpersoneel verbeteren
Jansen hoopt dat er, binnen de beperkte middelen die het kabinet heeft, de slimme keuzes gemaakt worden. Zo ook als gaat om het vinden van een geschikte locatie voor woningbouw. "Als je bouwt ver buiten een stad, dan moet je ook meteen veel meer investeren in infrastructuur. Daarom is het beter om te bouwen op plekken waar al veel faciliteiten voor handen zijn."

Eén van de speerpunten voor de staatssecretaris voor het komende jaar is het verbeteren van de veiligheid in het OV. Zo wil hij met zijn collega van Justitie en Veiligheid een betere aanpak als bijvoorbeeld treinwerknemers worden lastiggevallen.

"Zo willen we in vroeg stadium beginnen met een pilot om te kijken naar een structurele oplossing op trajecten waar nu problemen zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel