Flat lijkt maatje te groot voor Urk, al is sommige jeugd wél voorzichtig enthousiast

URK • Di 17 september 2024 | 18:00 • Dinsdag 17 september 2024 | 18:00

Het idee voor een woonflat van maximaal 24 verdiepingen aan de noordkant van Urk kan nog niet op heel veel enthousiasme rekenen. Dat blijkt uit de reacties op het nieuws dat de gemeente een flat als één van de opties ziet voor woningbouw aan het Noorderzand.

Dinsdagavond praat de gemeenteraad op Urk over de vijf scenario's die het college heeft opgesteld voor de herontwikkeling van de gemeentewerf. Van een klein tuindorp, tot een gebouw in de stijl van een fort en dus ook een beeldbepalende woontoren.

Handig
Als we mensen op straat naar de plannen vragen horen we verschillende reacties. Een Urkse van dertien is voorzichtig enthousiast: "Urk is best wel een ouderwets en gezellig dorpje, dus het is wel raar dat je dan in een keer zo'n hele grote toren hebt staan."

"Maar het is ook wel weer handig want er kunnen heel veel mensen wonen", vervolgt ze. Haar vriendin sluit zich daarbij aan: "Ik vind het wel handig, want er zijn nu heel weinig plekken waar je kunt wonen."

'Dat past niet op Urk'
Een andere tiener ziet een flat helemaal niet zitten: "Nee dat past niet op Urk. Gewoon kleine appartementjes en laagbouw." Hij vindt een woontoren meer bij grote steden als Rotterdam horen.

Een oudere vrouw is het met de jonge Urker eens: Ik vind het te hoog, dat past niet bij Urk. Dat zijn we niet gewend dat hoge."

Een man die boodschappen doet, vindt een toren op de plek van de huidige gemeentewerf juist geen gek idee: "Je hebt er een perfecte locatie, je kunt helemaal naar Gaasterland kijken over het IJsselmeer. Het uitzicht zal daar zeker mooi zijn."

Hij merkt op dat er snel extra woonruimte op Urk moet komen: "Jongelui die kunnen niets vinden. Onze kinderen zijn nu 12 en 14. Maar die komen er ook aan straks." Zijn kinderen blijven het liefst óp Urk wonen zegt de man.

Gemengde reacties op Facebook
Op Facebook lopen de reacties niet meteen over van enthousiasme. "Wie bedenkt zoiets?", zegt Willem. Miriam reageert: "Nee, zo hoog! Ik zou dan eerder gaan voor max 4/5 hoog en in een stijl die bij Urk past."

Toch zijn er ook positieve geluiden op social media te horen. "De woningmarkt onder de starters is hier niet te doen. Vind het dus een heel goed plan", laat Cor weten. Ook Harm Hendrik ziet het wel zitten: "Morgen gelijk starten met de bouw."

Petra wil dat er goed naar het verkeer wordt gekeken, ongeacht de variant die er komt: "Graag ook een goed verkeersplan dan.. anders wordt de Noorderzand wel erg druk."

Een gevangenis?
Naast de optie voor een woontoren zijn er ook ideeën die minder impact hebben op de omgeving. Maar ook die zijn niet allemaal favoriet.

Lees ook: Woontoren van 24 verdiepingen mogelijk nieuw icoon voor Urk

Het idee voor een wooncomplex in de vorm van een fort zorgt zelfs voor gegiechel bij de twee jonge meiden: "Dat lijkt meer op een gevangenis!"

Dat er een uiteindelijk een mooi woonplan komt voor Het Noorderzand, daar is een Urker jongen van overtuigd: "We hebben een goede gemeenteraad, dus daar zullen ze vast wel uitkomen."

Gemeente Urk

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel