Eerste boetes dreigen voor overtreders van nieuw honkenbeleid op Urk

URK • Di 17 september 2024 | 14:49 • Dinsdag 17 september 2024 | 14:49

Er ging veel voorbereiding en discussie aan vooraf, maar sinds het begin van deze maand is op Urk het nieuwe jeugdhonkenbeleid van kracht. De barretjes op de industrieterreinen van Urk mogen nu alleen mét vergunning open. De gemeente is met controles gestart op vriendengroepen die dat niet voor elkaar hebben. Dat leverde meteen meerdere overtredingen op.

Volgens een woordvoerder van de gemeente zijn er in het eerste weekend vier locaties aangetroffen waarvoor geen vergunning was aangevraagd. De eigenaren van deze panden hebben een waarschuwing gekregen.

1.500 euro boete bij herhaling
In het tweede weekend waren twee van deze groepen opnieuw bijeen op het industrieterrein. Deze vriendengroepen kunnen bij een nieuwe overtreding een last onder dwangsom verwachten. Als ze nog een keer bij elkaar komen op het industrieterrein legt de gemeente een boete op van 1.250 euro.

In het tweede weekend onder de nieuwe regels kwam er daarnaast nog één andere plek bij waar de handhavers een overtreding constateerden.

Negen vriendengroepen hebben op dit moment een vergunning aangevraagd voor hun barretje. In totaal zijn er dertig jeugdhonkvergunningen te vergeven. De gemeente telde de afgelopen jaren zo'n tachtig verschillende plekken waar groepen Urkers met regelmaat samen kwamen in het weekend.

Controle op feestjes
Naast de honken wil de gemeente ook zicht krijgen op het aantal feesten dat op het bedrijventerrein van Urk wordt gehouden. Het gaat dan om verjaardagsfeesten of huwelijksjubilea. Die worden regelmatig in bedrijfsruimtes gehouden. Gewone bedrijfsfeestjes vallen hier niet onder.

Sinds deze maand vraagt de gemeente Urkers om verjaardagsfeesten in bedrijven te melden. Elk bedrijf mag tien keer per jaar ruimte geven aan een verjaardags- of jubileumfeest. In de eerste week van september werden meteen elf van zulke feesten gemeld.

'Uitgaansleven veiliger maken'
De gemeente Urk kijkt met een goed gevoel terug op de eerste twee weekenden waarin is gehandhaafd. "We kijken goed terug. Ook wat betreft het melden van privéfeesten. Vorige week meteen elf meldingen. Nu die vrienden- en familiefeesten gemeld worden, kunnen de controles gerichter uitgevoerd worden op ongewenste en illegale feesten. Met elkaar dragen we zo bij aan het veiliger en gezonder maken van ons Urker uitgaansleven", zegt een woordvoerder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel