Geen stormloop op vergunningen jeugdhonken Urk

URK • Za 13 juli 2024 | 9:00 • Zaterdag 13 juli 2024 | 9:00

Vriendengroepen op Urk melden zich nog niet massaal bij de gemeente voor een vergunning voor hun jeugdhonk. Op dit moment zijn er bij de gemeente Urk nog maar negen aanvragen binnengekomen. Toch is de gemeente "blij met elke aanvraag".

Vanaf 1 september moet elk jeugdhonk op Urk een vergunning hebben om open te mogen blijven. De rest is vanaf dan illegaal bezig en kan handhavers op de stoep verwachten.

30 vergunningen voor 80 groepen
De gemeente heeft dertig vergunningen beschikbaar en dat zou een schaars goed moeten zijn. In voorgaande jaren werd namelijk duidelijk dat bijna tachtig groepen met regelmaat samen komen op de industrieterreinen van Urk.

Bij een eerdere informatieavond bleek al dat de Urker jeugd niet veel zin had om een officieel papiertje aan te vragen. "Ik heb het gevoel dat wij de boeman zijn terwijl de grote problemen de laatste tijd vooral in het dorp (bij de legale kroegen) spelen", zei één van de jongeren tijdens die avond.

Lees ook: Met frisse tegenzin een vergunning aanvragen voor je jeugdhonk

Vooral de in hun ogen vroege sluitingstijd van 21.30 uur stuitte de meeste Urker jongeren toen tegen de borst. Omdat ook de Urker politiek deze tijd wel heel vroeg vond, is deze later alsnog verlaat naar 22.00 uur.

Geen teleurstelling
Dat er nu nog maar negen aanvragen binnen zijn is geen teleurstelling, aldus een woordvoerder van de gemeente: "We wisten vooraf niet wat we konden verwachten en zijn blij met elke aanvraag. Echt mooi om te merken dat de jongeren elkaar graag op een goede en veilige manier willen ontmoeten."

Toch blijft de gemeente de overige Urker vriendengroepen er ook op wijzen dat zij een vergunning kunnen én moeten aanvragen: "Onze collega's spreken met jongerengroepen en wijzen hen erop dat een vergunning na 1 september nodig is. We laten ze weten dat na 1 september de focus van handhaving ligt op honken zónder vergunning. We krijgen positieve reacties en merken dat het ook nog een stuk bewustwording is."

Flyers uitdelen
De gemeente probeert de jeugd te bereiken via sociale media, Het Urkerland en er worden flyers uitgedeeld met daarop een oproep van de waarnemend burgemeester.

Wie de komende anderhalve maand alsnog een vergunning aanvraagt, moet daarbij rekening houden dat deze op 1 september misschien nog niet rond is. Het duurt namelijk een week of zes voordat de vergunningaanvraag getoetst is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel