Huis oud-Lelystedeling staat blank in Tsjechië: 'Het water kwam heel snel'

LELYSTAD • Di 17 september 2024 | 12:45 • Dinsdag 17 september 2024 | 12:45

Je huis in korte tijd zien onderlopen met water. Het is vele duizenden mensen in Midden-Europa de afgelopen dagen overkomen. Zo ook de oud-Lelystedelingen Rob en Reina Hols in Tsjechië.

Het echtpaar verkocht in augustus 2021 restaurant La Route aan het Horecapleintje in Lelystad en woont nu in Dedov, bij het Reuzengebergte in Tsjechië.

Doordat een waterbekken en het riviertje de Metuji overstroomden na de vele regenval sinds vrijdag, kwamen Dedov en omgeving blank te staan. "We hebben zo lang mogelijk gewacht en dachten dat het mee zou vallen, maar gisteren steeg het water zo snel dat we door de brandweer zijn geëvacueerd," vertelt Rob Hols.

Ondanks het plaatsen van schotten stond het water vijftien centimeter hoog in huis. "Maar het stroomde zo snel, je kon niet eens meer veilig naar de andere kant van de straat lopen. We hebben al eerder wateroverlast meegemaakt, maar dit keer was het heel extreem."

8.000 euro schade
Rob en Reina Hols konden dinsdag weer terug naar huis en zijn met anderen inmiddels bezig met schoonmaken. Rob schat dat hij zeker 8.000 euro schade heeft. Zo is de keuken door het water beschadigd en is de vloerbedekking verloren. Ook vreest hij schade aan het stucwerk van de muren. "Gelukkig hebben we sinds vorig jaar een verzekering afgesloten."

Het echtpaar Hols woont nu ruim drie jaar in Tsjechië, nadat ze dertig jaar lang een restaurant hebben gerund. Rob vond het in 2021 mooi geweest. Ze hebben het in Dedov prima naar hun zin.

"Het bevalt ons goed, het is hier heel rustig. Het Reuzengebergte is het mooiste plekje van het land. Wonen hier heeft voordelen, maar zoals je ziet ook nadelen."

Om in de toekomst niet nog een keer water in huis te krijgen, overweegt Rob Hols om rond zijn woning een muur te metselen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel