Politiek in NOP bezorgd over toename 3-MMC: 'Zo snel mogelijk cijfers boven tafel'

EMMELOORD • Di 17 september 2024 | 6:11 • Dinsdag 17 september 2024 | 6:11

De politiek in Noordoostpolder is bezorgd over het toenemende gebruik van 3-MMC. Jongerenwerkers maakten maandag bij Omroep Flevoland duidelijk dat ook Emmeloord niet ontkomt aan de opkomst van de designerdrug. De fracties van het CDA, de ChristenUnie-SGP, ONS en de Politieke Unie willen binnen zes weken meer informatie van de wethouder over die toename.

3-MMC is een bekende harddrug onder uitgaanspubliek. Net als elders in het land zien ze bij welzijnsorganisatie Carrefour en jongerencentrum Heelal in Emmeloord een toename van het gebruik van de drug onder jongeren.

Volgens wethouder Wout Jansen is bekend dat sommige inwoners van Noordoostpolder op straat onder invloed zijn van de designerdrug. Het is alleen niet duidelijk of de toename in Emmeloord afwijkt van de rest van het land. Dat moet uit cijfers blijken, nuanceerde hij maandagavond in een commissievergadering.

Gesprekken met instanties over middelengebruik
Jansen gaf aan dat de gemeente het gebruik van 3-MMC net zo zorgelijk vindt als de gemeenteraad. Er wordt binnenkort ook met meerdere instanties over gesproken. "We proberen erachter te komen waardoor het middelengebruik is toegenomen." Daarop vroeg Berthoo Lammers (ONS) zich af waarom de gemeente dan niet handhaaft als de tendens wordt herkend.

Dat is te kort door de bocht, vond Jansen. "Dan moet je weten wie het zijn en moet je ze op heterdaad betrappen", zei hij. "De boa's zijn daar niet voor geautoriseerd, dat is de politie en het mag alleen als je het ziet." De gemeente krijgt ook signalen van meerdere schoolbesturen. "Maar de gemeente is er niet voor om te handhaven", aldus Jansen.

Wethouder: 'Gebrekkige communicatie met omroep'
De vier partijen drongen aan om snel met meer informatie over de toename van 3-MMC te komen. Jansen gaf aan dat hij zijn uiterste best doet om de cijfers zo snel mogelijk met de raad te kunnen delen.

Omroep Flevoland vroeg de gemeente Noordoostpolder onlangs of het probleem in beeld is. Het antwoord dat gegeven werd, was dat de gemeente bezig is met een coffeeshop om drugs uit het illegale circuit te halen. Alleen is 3-MMC een harddrug die in die shop niet verkrijgbaar zal zijn.

Jansen gaf de gemeenteraad dan ook aan dat het antwoord van de gemeente niet klopte. "Het was ongelukkige communicatie met Omroep Flevoland en had te maken met vakantietijd en afwezigheid van collegeleden", verklaarde hij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel