Urk grootgebruiker van Jamballasaus: 'Op Urk zijn we toch een beetje bijzonder'

URK • Zo 15 september 2024 | 19:00 • Zondag 15 september 2024 | 19:00

Op Urk lijkt iedereen de saus te kennen, maar daarbuiten kent bijna niemand het: Jamballasaus. Hoe dat precies kan, dat is de vraag.

De pittige smaakmaker heeft niet direct iets met het dorp zelf te maken en is gewoon landelijk te bestellen bij de groothandel. Maar Urk is een grootverbruiker en de saus is zelfs in de lokale supermarkten te koop. Dat is, op een paar uitzonderingen na, in de rest van Nederland niet het geval.

"Daar heb je weer zo'n zeikerd met een nieuw product"

— Albert Snoek, Urker horecaondernemer

Het verhaal van de saus op Urk begint in 2016. Horecaondernemer Albert Snoek krijgt dan een vertegenwoordiger van de fabrikant op bezoek in zijn café in het Oude Dorp.

"Ik dacht: daar heb je weer zo'n zeikerd met gezeur over een nieuw product. Maar deze keer was het anders." Na wat geëxperimenteer ontstond het 'Broodje Jamballa'. "Een warme pistolet met kip, kaas en flink wat van de saus", vertelt Snoek.

Snoek haalde de saus naar Urk

Op nummer één
Al snel bleken de broodjes in café De Ommele niet aan te slepen en werd aan Snoek gevraagd om ze ook te gaan bezorgen. Die bezorgdienst is inmiddels uitgegroeid tot een goedlopend bezorg- en snackbedrijf.

"Maar het broodje waar het allemaal mee begon, staat nog altijd op nummer één. En anders willen ze de saus wel bij de friet. Bij bijna alle bestellingen zit wel iets met de saus", vertelt de trotse Snoek.

Bakjes saus zijn niet aan te slepen

Stress na mislukte levering
De populariteit van de saus levert soms bijzondere situaties op, zegt Snoek. "Er was een keer een levering niet goed gegaan. Dus ik bel de groothandel op en zeg: 'Ik moet die saus hebben.' Toen zegt die vrouw: 'Hoezo dan? Dan verkoop je hem toch niet?' Maar ja toen zeg ik: "Dat kan niet want dan kan ik mijn zaak wel sluiten." Toen zat ze te lachen aan de andere kant van de telefoon."

Altijd op tafel
De saus werd vanwege de populariteit in het café van Snoek al snel overgenomen door andere snackbars en bezorgservices op Urk. En ook de lokale supermarktondernemers zagen er al snel brood in. Bij die supermarkten vliegt Jamballa bij bosjes de deur uit. Klanten tellen rustig zeven euro neer voor één knijpfles.

Dat de kruidige saus de Urker snackbars is ontstegen heeft ook fabrikant Elite Salades & Snacks gemerkt. Die ziet ook een link met de SBS-serie URK!: "In de realityserie 'URK!' werd hier ook regelmatig naar verwezen en daardoor nam het wellicht een verdere vlucht." Dat laatste is misschien niet toevallig. Snoek is ook nog eens een van de hoofdpersonen in de televisieserie.

'Alleen niet door de kost'
Veel Urkers eten de saus inmiddels bij bijna alles: bij friet, gehaktballen of gebakken vis. Volgens de mensen op straat in het dorp kan het overal bij.

Dat het alleen op Urk zo’n succes lijkt, verbaast veel voorbijgangers. "Ik kan het niet geloven", vertelt een jongeman die het overal bij eet. "Behalve door de kost (aardappelen en groenten, red.); dat is niet lekker."

Ondernemer Snoek kan niet verklaren waarom de saus op Urk zo populair is en buiten het dorp helemaal niet. "Wij zijn op Urk een beetje bijzonder", grapt hij. Dat het zo'n succes is, heeft hem verrast. "Dit is echt een blijvertje", besluit de Urker horecaondernemer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel