Broers vermoorde Ryan zeggen dat gevluchte vader de dader is

LELYSTAD • Vr 13 september 2024 | 13:11 • Vrijdag 13 september 2024 | 13:11

De broers Muhanad (24) en Mohammed (22) hebben vrijdag ontkend dat ze hun zusje Ryan hebben gedood en in het water bij de Knardijk hebben gedumpt. "Ik zou dat nooit doen", verklaarden de broers voor de rechtbank in Lelystad. Zij noemden Ryan hun "lievelingszusje". Beiden wijzen hun vader aan als dader.

De twee verschenen voor de rechtbank voor een eerste inleidende zitting in hun strafzaak. Het Openbaar Ministerie verdenkt de broers ervan dat zij de 18-jarige Ryan in de nacht van 27 op 28 mei samen met hun vader Khaled hebben gedood, met vooropgezet plan.

Vader is direct na de moord via Turkije naar zijn vaderland Syrië gereisd, aldus het OM. Hij staat internationaal gesignaleerd. Hij heeft per e-mail bekend en benadrukt dat alleen hij verantwoordelijk is voor de gewelddadige dood van zijn dochter. De broers treft geen enkele blaam, beweert hij. Het OM overweegt Khaled bij verstek (dus buiten zijn aanwezigheid) te laten berechten.

Knardijk
Het lichaam van de uit Joure afkomstige jonge vrouw werd op 28 mei in het water gevonden aan de Knardijk in Lelystad door een medewerker van Staatsbosbeheer. "Een verschrikkelijke vondst", zei de officier van justitie. Ryan Al Najjar was kort daarvoor 18 jaar geworden. Haar handen en benen waren vastgebonden, haar mond was afgeplakt met tape. "Achtergelaten als een voorwerp", aldus de officier.

Kort voor haar dood zouden de broers haar uit Rotterdam hebben opgehaald. Zij zouden het meisje slechts naar huis hebben willen brengen. Forensisch bewijs dat de broers hun zusje hebben vermoord is er vooralsnog niet, maar voor het overige "wijst alles erop dat ze een grote rol hebben gehad bij de moord", stelt het OM.

Justitie gaat ervan uit dat Ryan slachtoffer is geworden van eerwraak. Zij zou zich te westers hebben gedragen. "Als ik een slang had als kind is eervoller dan haar", scheef vader Khaled in een WhatsAppbericht.

'Geen sporen'
Het dossier bevat een reeks ijzingwekkende berichten van vader Khaled aan de broers. Hij zou op afstand opdrachten hebben gegeven. "Laat de vissen haar opeten", schreef hij, "dat er geen sporen van haar te vinden zijn." Volgens het OM heeft vader zich rond middernacht bij zijn zoons gevoegd en is Ryan vervolgens van het leven beroofd. Een eenduidige doodsoorzaak staat nog niet vast: Ryan is mogelijk verdronken, maar er is ook "drukkend geweld" op haar keel uitgeoefend.

De broers zijn op 3 juni aangehouden. Zij hebben tot dusver ontkend, maar hebben verder niet willen verklaren. Zij kondigden aan dat binnenkort wel te zullen doen. Voorlopig blijven de twee nog vastzitten.

De volgende tussentijdse zitting is op 6 december.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel