OM: dood 18-jarige Ryan was mogelijk eerwraak door broers

LELYSTAD • Vr 5 juli 2024 | 11:58 • Vrijdag 5 juli 2024 | 11:58

De twee mannen die begin juni werden opgepakt na de vondst van een overleden vrouw bij Lelystad zijn de broers van het slachtoffer. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie. Ook wordt de vader verdacht van betrokkenheid bij haar dood.

De twee mannen van 24 en 22 zijn verdachte in de zaak van de gedode Ryan al Najjar (18) uit Joure. Ze worden verdacht van het plegen van moord in vereniging. De vrouw werd op 28 mei gevonden in het water langs de Knardijk.

Volgens de politie is Ryan in een donkerkleurige Saab stationwagen vanuit Rotterdam naar Lelystad gebracht. De bewuste auto reed ook over de Oostvaardersdijk waar ze uitkijkpunt De Kuifeend zijn gepasseerd. De politie komt graag in contact met mensen die tussen 27 mei 22:00 uur en 28 mei 02:00 uur iets hebben gezien in de omgeving.

Eerwraak
Volgens het OM zijn er aanwijzingen dat er sprake is van eergerelateerd geweld. Daar wordt over gesproken als er intimidatie, dwang, psychisch en fysiek geweld gepleegd wordt vanuit een eermotief. Het geweld moet voorkomen dat een familielid gedrag vertoont dat de eer van de familie kan schaden.

Jaarlijks krijgt de politie tussen de 2.500 en 3.000 delicten waarbij familie-eer een rol speelt. Hiervan hebben zeven tot zeventien zaken een fatale afloop.

Gevlucht naar Syrië
Een paar dagen na de vondst van Ryan meldden De Telegraaf en de Leeuwarder Courant dat haar vader zou hebben bekend dat hij zijn dochter had gedood. Dat deed hij in e-mailwisselingen met de kranten.

Eerder kwam naar buiten dat de vader naar Turkije zou zijn gevlucht, maar volgens het OM zijn er aanwijzingen dat hij zich momenteel in Syrië bevindt.

Op 13 september staat een eerste pro formazitting gepland in Lelystad.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel