Vernielingen en bedreigingen verleden tijd: bewoners Kempenaar durven de straat weer op

LELYSTAD • Vr 13 september 2024 | 10:07 • Vrijdag 13 september 2024 | 10:07

De rust lijkt te zijn teruggekeerd in de Lelystadse wijk Kempenaar waar al geruime tijd een hangjongerenprobleem is. Dit zeggen de gemeente Lelystad en een aantal scholen in de wijk. Na een jaar met gesneuvelde ruiten, bewoners die werden lastiggevallen en bedreigde leraren waren er in de afgelopen maanden geen incidenten.

In mei verstuurden bewoners een brandbrief naar de gemeente met de eis de buurt veilig, schoon en leefbaar te maken. Deze noodkreet kwam naar aanleiding van opnieuw een periode van overlastgevende jongeren die vooral te vinden waren rondom scholen in de wijk.

Noodnummer bellen
"De afgelopen weken heb ik meerdere malen het noodnummer 112 moeten bellen", zei een buurtbewoner toen. "Het gaat nu echt ten koste van ons woongenot en onze veiligheid. Mijn vrouw en dochter durven 's avonds niet meer in hun eentje de hond uit te laten, omdat ze zich onveilig voelen."

De gemeente zegt nu, vier maanden later, dat het veilig op straat is en dat politie en de handhaving dagelijks rondjes in de Kempenaar rijden.

Camera's en hekken
De gemeente heeft na het ontvangen van de brandbrief van omwonenden met hen gesproken. Ook zijn er extra hekken en camera's geplaatst. ''De plaatsing van camera’s en de gezamenlijke inspanning van de politie, jongerenwerk, het onderwijs en de gemeente Lelystad, lijken goede resultaten op te leveren'', zegt een woordvoerder van de gemeente.

Scholen in de wijk zien ook dat de maatregelen impact hebben gehad. ''Afgelopen zomer zijn er geen ruiten gemold, wat vorige zomervakantie wel is gebeurd'', zegt directeur Erik van Faassen van kindcentrum Het Mozaïek.

'Meer vertrouwen'
Ook vergaderingen van de ouderraad worden weer op de school gehouden. Deze werden uit angst voor de hangjongeren steeds bij ouders thuis georganiseerd. ''We gaan steeds meer richting een normale school en er is ook meer vertrouwen bij de ouders.'' Basisschool De Lepelaar zegt ook dat er geen overlast was de afgelopen tijd.

Ondanks de positieve geluiden blijft de gemeente op haar hoede. ''Het blijft een aandachtsgebied.''

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel