Konikpaarden blijven tot december in Friesland en moeten dan weer weg

FLEVOLAND • Do 12 september 2024 | 14:50 • Donderdag 12 september 2024 | 14:50

De 55 konikpaarden die dinsdag vanuit Flevoland naar Friesland zijn gebracht, blijven daar tot december. Daarna moeten ze daar sowieso weer weg, omdat het gebied dan te nat is. Dat vertelt wethouder Pieter Braaksma van de gemeente Noordeast-Fryslân.

Hij ging donderdagochtend in gesprek met het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) en Staatsbosbeheer. Die laatste partij verplaatste afgelopen week de paarden vanuit Flevoland naar Friesland.

Dat was tegen het zere been van de wethouder, die de paarden woensdag zag aankomen. Ze zouden zaden van de grote klis in hun manen en staart hebben gehad. Die plant groeit nog niet in het Lauwersmeergebied, waardoor het risico bestaat dat de plant zich verspreidt. "Dat noem ik foutief beleid", zegt de Friese wethouder.

Er is volgens hem donderdagochtend afgesproken dat er een projectgroep komt die de schade bepaalt die de grote klis de komende jaren in en om het natuurgebied kan aanbrengen. "Maar dat is wel achteraf, hè."

Geen plek
De paarden zullen in december dus weer herplaatst moeten worden. Braaksma geeft dat weinig kans: "In het binnenland is verder geen plek, heb ik begrepen, en in het buitenland zitten ze ook niet te wachten op deze dieren met de grote klis." Daarom ziet hij eigenlijk maar één optie: de dieren gaan dan volgens hem alsnog naar de slacht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel