Lelystad krijgt nieuwe tegenvaller, jeugdzorg en huishoudelijke hulp stuk duurder

LELYSTAD • Wo 11 september 2024 | 14:59 • Woensdag 11 september 2024 | 14:59

Bij de zoektocht naar bezuinigingen wordt de gemeente Lelystad geconfronteerd met nieuwe tegenvallers. De kosten voor de jeugdzorg en onder meer de huishoudelijke hulp dreigen bij elkaar zeker 4,2 miljoen euro hoger uit te vallen dat begroot. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

De raad moet de komende maanden de knoop doorhakken over een pakket bezuinigingen van 17 tot 25 miljoen euro per jaar vanaf 2025. Die zijn nodig, omdat Lelystad net als andere gemeenten vanaf 2026 veel minder geld krijgt uit het Gemeentefonds.

Drastische keuzes jeugdzorg
Daar komen nu nieuwe tegenvallers bij. De jeugdzorg dreigt dit jaar 2,8 miljoen duurder uit te vallen dan begroot. Een deel is een eenmalige tegenvaller, maar een deel dreigt een blijvend karakter te krijgen.

Zo komen er meer meldingen bij Veilig Thuis over gezinnen die hulp nodig hebben. Ook voor Jeugdhulp met Verblijf lopen de kosten op. Verder is de gemeente meer geld kwijt aan het werven van personeel, nu meer taken door eigen personeel worden gedaan.

De tegenvallers onderstrepen volgens het college de noodzaak om drastische keuzes te maken in de jeugdzorg. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar wat er niet meer kan, maar vooral naar wat er anders en daarmee goedkoper kan.

WMO
Tegenvallers zijn er ook bij de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), waar de huishoudelijke hulp, hulpmiddelen als scootermobielen, de Regiotaxi en dagbesteding uit worden betaald.

De gemeente moet met zorgverleners voor 2025 nieuwe contracten afsluiten. De verwachting is dat die duurder uitvallen, wat de gemeente volgend jaar 1,4 miljoen meer kan kosten. Dit kan oplopen tot 2,1 miljoen in 2029.

Het college heeft nog de hoop dat het kabinet op Prinsjesdag de gemeenten gaat compenseren voor de extra kosten, maar zeker is dat niet.

Er zijn ook nog eenmalige tegenvallers te verwachten bij een nieuwe aanpak van de afdeling Sociaal Domein en bij het wagenpark van de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel