Zwemmen met dit zomerse weer? Dat kun je beter niet doen bij deze zes stranden

FLEVOLAND • Ma 12 augustus 2024 | 16:30 • Maandag 12 augustus 2024 | 16:30

Het zomerse weer kan de behoefte oproepen om te gaan zwemmen. Het is verstandig om dat niet te doen bij sommige stranden in Almere en Zeewolde, zo laat de Omgevingsdienst weten. Op die plekken zit momenteel blauwalg in het water.

Het gaat om het Almeerderstrand en het Zilverstrand bij Almere Poort, het surfstrand en zwemstrand in Almere Haven en het Laakse Strand en De Wielewaal in Zeewolde. In het water bij die stranden is een te hoge concentratie van de zogenoemde 'cyanobacterie' aangetroffen.

De waarschuwing voor het surfstrand en zwemstrand in Almere Haven geldt al ruim een maand. Het Almeerderstrand kwam er eind juli bij en bij het Zilverstrand werd begin deze maand te veel blauwalg in het water aangetroffen. Maandag volgde de waarschuwing voor de Zeewolder stranden.

Kans op irritatie aan ogen en maag
Zwemmen in water met blauwalg kan zorgen voor huid- en oogirritatie, diarree en overgeven. De stranden waar de zogenoemde 'cyanobacterie' is aangetroffen, blijven toegankelijk. Wie gaat zwemmen, doet dat op eigen risico.

De Omgevingsdienst adviseert om helemaal niet te gaan zwemmen bij Beachstrand Eemhof. Het is het enige strand in de provincie waarvoor een negatief zwemadvies geldt. Dat komt omdat er te veel poepbacteriën in het water zitten.

Op alle andere officiële zwemlocaties in Flevoland kan je momenteel wél veilig het water in. In onderstaande kaart zie je waar dat is. De waarschuwingen voor het Laakse Strand en De Wielewaal in Zeewolde zijn in dit overzicht nog niet verwerkt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel