Tbs'er die vrouw verkrachtte tijdens zijn verlof en ontsnapte wil af van therapie

LELYSTAD • Di 10 september 2024 | 10:30 • Dinsdag 10 september 2024 | 10:30

Al 20 jaar heeft de 41-jarige Patrick van der Z. tbs. En nog nooit sloeg een therapie bij hem aan. Ook nu kunnen de behandelaars weer geen land met hem bezeilen, bleek maandag in de Lelystadse rechtbank.

Om de maatschappij toch tegen hem te beschermen, vroeg de officier van justitie hier om de tbs opnieuw met twee jaar te verlengen. "Jullie willen me gewoon geen kans geven’’, zei Van der Z. daarover.

De sfeer was behoorlijk grimmig in de rechtszaal. Van der Z., die in 2021 voor de tweede keer tbs met dwangverpleging kreeg opgelegd, is boos op het rechtssysteem en zijn behandelaars.

"Ik zit mijn tijd maar een beetje uit te zitten in de kliniek", zei hij. "Want er is geen behandeling voor mij. Ik heb inmiddels vijf klinieken gezien, maar niemand wil me een kans geven."

Hij is er naar eigen zeggen helemaal klaar mee. "Laat me mijn tijd maar uitzitten in de gevangenis. Of donder me in de longstay en laat me met rust. Mijn humanitaire rechten worden al jarenlang geschonden, dus we kunnen deze hele poppenkast hier wel overslaan", klonk hij kwaad.

Poging doodslag, diefstal, verkrachting
Van der Z. kreeg in april 2004 voor het eerst tbs opgelegd voor een poging tot doodslag en diefstal. Hij lijdt volgens deskundigen aan een antisociale persoonlijkheidsstoornis met narcistische trekken en psychopathie, waardoor hij weinig empathie en controle over zijn gedrag heeft.

Tijdens een onbegeleid verlof in 2020 verdween hij van de radar van zijn toenmalige tbs-instelling: de Oostvaarderskliniek in Almere, en verkrachtte een vrouw in de buurt van de Torenvalkweg in Lelystad. Hij stal ook haar fiets.

De 41-jarige heeft dat zedendelict lange tijd ontkend. Mede op basis van dna dat van hem werd gevonden op het slachtoffer, kon hij worden veroordeeld. Maandag bekende hij de verkrachting wel.

"Ik zat al zestien jaar vast en mocht even eruit. Ik wist dat ik daarna weer lange tijd vast zou zitten. Vind je het gek dat ik dan gekke dingen ga doen?", zei hij daarover. "Ik had toch niks te verliezen." Om het even later toch weer te ontkennen. "Ik ben het niet geweest hoor, jullie hebben de verkeerde."

Torenvalkweg


Terug in de maatschappij?
Van der Z. wil graag terug de maatschappij in. "Desnoods met een enkelband. Ik kan bij mijn broer terecht om te wonen." Zijn advocaat vroeg de rechtbank dan ook om de beslissing over zijn tbs voor drie maanden aan te houden, zodat zijn resocialisatie kan worden onderzocht. "Of misschien kan het Pieter Baan Centrum hem opnieuw onderzoeken", stelde hij voor.

Maar daar wilde de aanklager niets van weten. "Volgens zijn behandelaars is zijn psychische stoornis nog altijd aanwezig en niet behandeld en dat maakt het risico op nieuwe strafbare feiten te groot."

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak in deze zaak. Als het aan Van der Z. had gelegen, was er meteen een vonnis gekomen. "Ik zie mezelf niet als gevaar voor de maatschappij, zij wel. Dus behandel me maar als een stuk stront en leg me maar direct weer tbs op."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel