Protestanten en katholieken gaan samen in 'identiteitsrijke basisschool'

CREIL • Vr 6 september 2024 | 19:54 • Vrijdag 6 september 2024 | 19:54

"Speciale aandacht voor ieders eigen identiteit en geloof." Dat wil de nieuwe basisschool De Akkerbloem in Creil in de nieuwe lesmethode. De school is een fusie van de protestants-christelijke De Regenboog en katholieke-openbare Fondali. Vanaf het nieuwe schooljaar zitten ze in één gebouw.

Omdat de leerlingenaantallen op beide voormalige scholen terugliepen, moesten de scholen wel fuseren. Voordeel van een gezamenlijk gebouw is dat er nu meer ruimte is voor een handvaardigheidslokaal en een lerarenruimte. Maar samengaan was ook noodzakelijk omdat het lerarentekort toenam.

Op de nieuwe school De Akkerbloem is zowel ruimte voor de protestants-christelijke als de katholieke achtergrond van de school. "Ik merk geen verschil", zegt een jongen. Een meisje merkt wel een verandering. "We moeten nu eerst bidden voordat we een broodje eten". Maar zo zwart-wit is het niet op De Akkerbloem.

Identiteitsrijk
"We noemen het een identiteitsrijke school en het gaat om zingeving", nuanceert directeur Rita de Groot. "Waar we eerst vanuit één bron die zingeving aandacht gaven, doen we dat nu vanuit verschillende bronnen: sowieso katholiek, openbaar en protestants-christelijk maar ook vanuit andere wereldgodsdiensten zoals het hindoeïsme, het boeddhisme en de islam".

Ondanks de gelovige achtergronden van de nu gefuseerde school is iedereen welkom. "Wij bieden ze de mogelijkheid aan, maar dringen niets op", vertelt de Groot. "Bidden is dus optioneel."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel