Ouders van Renaissanceschool maken doorstart zonder Forum voor Democratie

ALMERE • Vr 6 september 2024 | 5:45 • Vrijdag 6 september 2024 | 5:45

Iets voor negen uur 's ochtends druppelen de leerlingen van juf Anja één voor één binnen. Via het intercomsysteem van het kantoorpand aan de Markerkant in Almere Stad, laat ze de kinderen binnen. Al snel komen de eerste leerlingen de lange gang opgelopen. Juf Anja heet ze hartelijk welkom: "Goedemorgen allemaal!"

Anja Kuiters gaf de afgelopen twee jaar les op de Renaissanceschool in Almere van de politieke partij Forum voor Democratie. De school moest sluiten omdat het Rijk niet bereid was geld te geven aan de onderwijsinstelling. Ook de partij trok de handen af van de school en daarmee leek het einde oefening, totdat een aantal ouders koos voor de doorstart zonder de partij.

Het grijze kantoorgebouw waar de school zich nu bevindt staat in schril contrast met het scoutinggebouw midden in het Vroege Vogelbos in Almere, waar de school zich eerst bevond. Omdat de ouders nu gezamenlijk de volledige kosten moeten ophoesten, is er voor gekozen om te verhuizen. De Renaissanceschool is formeel opgeheven en daarom gaat de nieuwe school verder onder de naam Futurum.

Niet-woke onderwijs
Twee jaar geleden begon het avontuur van de zogeheten Renaissanceschool in Almere. Forum-leider Thierry Baudet kondigde toen op diverse plekken in Nederland aan scholen met 'klassiek, niet-woke onderwijs' op te richten. De school in Almere opende in augustus van dat jaar en werd een paar maanden later goedgekeurd door de Onderwijsinspectie.
In eerste instantie werd de locatie van de school geheim gehouden, maar deze werd later alsnog achterhaald. Niet veel later werd bij de school een brief met de tekst 'Fascisten opgerot' opgehangen. Daarna besloten politie en gemeente de situatie in de gaten te houden.

Geen geld van het Rijk
Eind vorig jaar bleek dat de school het financieel niet zou redden. Voor het tweede jaar op rij waren er te weinig ouderverklaringen opgehaald om Rijksfinanciering te krijgen. Schoolvoorzitter Ralf Dekker zei destijds dat financiering alleen mogelijk zou zijn door meer geld van de ouders te vragen. Hij besloot uiteindelijk om een pauze van twee jaar in te lassen waarin wordt gekeken of er alsnog geld van het Rijk kan komen voor de school.

Lees ook: Geen geld van het Rijk dus Renaissanceschool sluit de deuren

De ouders van de kinderen en juf Anja wilden niet wachten en besloten om zelf een doorstart te maken. Van de zeventien leerlingen zijn er nu nog zeven over. "Het was niet mogelijk om voor deze leerlingen een plek bij een andere school te vinden."

Kuiters doet de dagelijkse lessen vrijwillig. Ze is al met pensioen, maar heeft een belofte gedaan aan de ouders om te kinderen tot het eind te helpen. "Ik wil niet dat de kinderen nu struikelen. Als ze nu thuis komen te zitten, krijgen ze de inspectie op hun dak en dat verdienen ze niet."

Geen steun van Forum
Kuiters vindt het teleurstellend dat er vanuit Forum voor Democratie geen enkele hulp is geboden bij de doorstart. Ze vindt het jammer dat de partij niet heeft geholpen bij het realiseren van de nieuwe school. Veel meer mag ze er niet over kwijt, want ze heeft een contract getekend waarin staat dat ze zich niet kritisch mag uitlaten over de partij.

De bedoeling is dat de kinderen nog twee jaar les krijgen van juf Anja. "Ik zou er nog graag twee of drie kinderen bij willen, daar heb ik nog ruimte voor." Na die twee jaar gaat ze 'echt' met pensioen. "Maar dit is een heerlijke daginvulling hoor. Zo leuk is het niet om met pensioen te gaan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel