Lelystadse ex-gedetineerde terug in de cel voor televisieprogramma

LELYSTAD • Za 22 februari 2025 | 13:39 • Zaterdag 22 februari 2025 | 13:39

"Confronterend" is voor ex-gedetineerde Leroy van der Hurk uit Lelystad het eerste woord als hem gevraagd wordt hoe het was om acht dagen terug in een cel te gaan. Van der Hurk werkt mee aan Hel of Hotel, een programma van de EO, waarin zes bekende Nederlanders ervaren hoe het is om in de gevangenis te zitten.

De Lelystedeling heeft op 16-jarige leeftijd vier jaar jeugd-tbs gehad. "Ik heb straf gekregen voor het plegen van drie gewapende overvallen en voorbereidende handelingen tot ontvoering. Daarnaast de handel in verdovende middelen en geweldpleging."

Leroy legt uit dat er bij jeugd-tbs meer aandacht wordt besteed aan de behandeling. "Aan hoe je je leven gaat vormgeven en in hoeverre het nu vorm heeft gekregen."

'Best wel een klootzak'
Met kerst is de eerste aflevering van de serie bekeken. Dat was indrukwekkend. "Je ziet jezelf staan en je beweegt je zoals je vroeger ook denkt bewogen te hebben op bepaalde momenten."

Daarbij is Van der Hurk geschrokken van zichzelf. "Je denkt: als ik zo in het leven stond of als ik zo naar de wereld keek of mezelf zo opstelde naar de wereld, was ik eigenlijk best wel een klootzak."

Gevecht tegen jezelf
In Hel of Hotel zitten BN'ers in een cel met een ex-gedetineerde. Daarbij worden de cellen bewaakt door ex-bewaarders. De bewaarders zaten volgens Van der Hurk goed in hun rol, waarbij ze ook bepaalde situaties lieten ontstaan die in de cellen ook voor komen.

Leroy deelde een cel met Powned-verslaggever Mark Baanders."Baanders is een sympathieke gast. We hebben diepe gesprekken gevoerd. Hij was kwetsbaar en oprecht", herinnert Van der Hurk zich.

Baanders ging er vanuit dat hij dit wel even zou doen, maar brak toch. Dit komt volgens Leroy doordat je jezelf tegenkomt. "BN'ers hebben een agenda die ontzettend vol is en dan kom je op een plek waar je tot stilstand komt en dan gaat de spiegel werken."

Er kwam een punt dat Baanders zijn schoenen kwijt was en toen wilde hij ophef veroorzaken. Leroy gaf het advies om het anders aan te pakken. Anders zouden de cellen doorzocht moeten worden en dat zou andere zaken, zoals binnengesmokkelde telefoons, aan het licht kunnen brengen doordat hij per se zijn schoenen terug wilde.

Leven gebeterd
De Lelystedeling heeft zijn leven flink veranderd sinds de tijd in de gevangenis. "Ik wil laten zien dat we weldegelijk kunnen veranderen." Tegenwoordig werkt hij in de zorg en geeft hij in jeugdgevangenissen en op hogescholen gastlessen over zijn detentie.

De ex-gedetineerde zou niet nog eens deelnemen aan het programma. "Ik vond het heftig en ik denk dat ik mijn verhaal heb verteld. Ik denk dat er ook ruimte moet zijn voor andere mensen hun verhaal."

Hel of hotel is vanaf 20 februari te zien op de streamingsdienst van NPO Start.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel