Bijzondere klus: stucwerk herstellen in waterrijke omgeving van Waterloopbos

MARKNESSE • Do 5 september 2024 | 6:46 • Donderdag 5 september 2024 | 6:46

Een bijzondere klus voor een aantal bouwvakkers die aan het werk zijn in Marknesse. In opdracht van Natuurmonumenten wordt het stucwerk van de Golfbak in het Waterloopbos hersteld.

Het Waterloopbos is de plek waar waterwerken in miniatuur werden nagebouwd om zo de krachten van water te onderzoeken. In de Golfbak werden golven gemaakt om de effecten daarvan op havens en boorplatforms te testen.

Dit gebeurde met grote machines die het water in beweging brachten. Ook ligt er een miniatuuruitgave van de Maastunnel en zijn er opstellingen te vinden die later zijn gebruikt voor de Deltawerken.

Rijksmonument
In 2016 werd het Waterloopbos een Rijksmonument en sindsdien worden de modellen gerestaureerd en met regelmaat onderhouden. Voor de bouwvakkers zijn het niet alledaagse klussen. Zo moet voorman Jelmer Teidsma van Prins Bouw tot zijn knieën het water in om de muren te stucen. De bassins zijn namelijk niet helemaal leeggepompt vanwege de planten, vissen en insecten die er leven.

"Het is een bijzonder project omdat we te maken hebben met bijzondere omstandigheden", vertelt Teidsma. "Hier mocht het water bijvoorbeeld niet weg dus lopen we in een waadpak te stucen. Dat is voor mij echt de eerste keer."

Toch vindt Jelmer het geweldig om aan de modelplaats te werken. "Dit is toch een bijzonder stukje geschiedenis. Hier vertel ik later over."

In het weekend van 14 en 15 september zijn de Open Monumentendagen in het Waterloopbos. Naar verwachting zijn de werkzaamheden dan klaar en wordt de Golfbak werkend aan het publiek getoond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel