Straatnamen in de Almeerse Verzetswijk komen tot leven met boek en podcast

ALMERE • Di 3 september 2024 | 15:36 • Dinsdag 3 september 2024 | 15:36

Wie was Samuel Esmeijer precies? En wat deed Johannes ter Horst in de oorlog? Het Comité 4/5 mei in Almere komt komend jaar met een boekje en podcasts over de verzetshelden die een straatnaam hebben gekregen in de Almeerse Verzetswijk. In totaal worden er negentien mensen toegelicht.

Journalist Richard Schuurman gaat onderzoek doen naar deze verzetshelden. Eerder schreef hij ook een boek over de executies die in maart 1945 plaatsvonden bij Woeste Hoeve in Beekbergen. Door zijn jarenlange onderzoek kon het lichaam van een neergeschoten piloot worden geïdentificeerd.

Voor het boek over de Almeerse Verzetswijk duikt Schuurman de archieven in en hij kwam al allerlei interessante verhalen tegen. Deze worden gebundeld in het boekje. Elke verzetsheld krijgt ongeveer 2 à 3 pagina's, zegt Schuurman.

Ook hoopt hij in gesprek te gaan met nabestaanden van de verzetsstrijders. "Als die nog informatie hebben, kunnen die zich melden."

'Veel discussie bij ontstaan Verzetswijk'
De journalist doet ook onderzoek naar hoe de verzetswijk tot stand is gekomen "Waarom hebben bepaalde verzetsstrijders een straat gekregen? Het leidde bij het ontstaan tot felle discussies", vertelt hij.

Het doel van Schuurman is dat bewoners van de straten in de Verzetswijk straks beter weten in welke straat zij wonen. "En belangrijker is dat de verzetsmannen en -vrouwen 80 jaar na de bevrijding weer een gezicht krijgen."

De verhalenserie is deels gefinancierd door de provincie Flevoland. Aankomend voorjaar moeten het boekje en de podcast verschijnen. De organisatie hoopt ook dat er nog een expositie komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel