Landschapskunstwerk PIER + HORIZON vernieuwd na storm Eunice

KRAGGENBURG • Vr 30 augustus 2024 | 17:34 • Vrijdag 30 augustus 2024 | 17:34

Landschapskunstwerk PIER + HORIZON bij Kraggenburg is helemaal vernieuwd. Vrijdag werden onder andere nieuwe pijlers geplaatst. In februari 2022 werd het kunstwerk grotendeels vernield door storm Eunice.

"De stalen pijlers bleken niet bestand tegen zulke harde winden", zegt ontwerper van het kunstwerk en beeldend kunstenaar Paul de Kort. Daarnaast werd het grootste deel van de pier weggevaagd.

Hout uit Kuinderbos de oplossing
De Kort moest daar een oplossing voor bedenken. Hij vond heil in het gebruik van boomstammen. "Meteen na de storm heb ik een testopstelling gemaakt om te kijken hoe het hout zich houdt in het water en hoe goed de stammen bevestigd waren."

Na twee jaar bleken de boomstammen nog steeds in perfecte staat te zijn. Daarom heeft De Kort ervoor gekozen om de stalen pijlers volledig te vervangen door hout. "Het is ook nog eens duurzamer materiaal, het vergaat niet."

De boomstammen komen overigens niet van ver, zegt de kunstenaar. "Ik mocht van de boswachter door het Kuinderbos struinen om te zoeken naar goede boomstammen. Die heb ik uitgekozen en die liggen hier nu in het water."

Overheen lopen verleden tijd
Voor de pier loopt het iets minder goed af, zegt De Kort. "Vroeger kon je helemaal doorlopen over de vlonders. Dat is nu niet meer."

De Kort wil de lijn van de pier gewoon behouden. "Met de pier moet ik gewoon mijn verlies nemen. Hoe ik het bedacht had, kan hier gewoon niet meer." De kunstenaar denkt dat dat ook te maken heeft met de verandering van het klimaat. "De stormen worden steeds heftiger en komen ook steeds vaker voor."

De jukken die overblijven.

Crowdfunding een succes
Het herstellen van het kunstwerk kost zo'n 20.000 euro. Om dat te financieren heeft De Kort in juli een crowdfunding georganiseerd. Inmiddels is er al zo'n 7.000 euro ingezameld.

"Ik ben echt verbaasd hoeveel mensen dit kunstwerk omarmen en dus ook financieel bijdragen." Het cultuurfonds heeft ook een duit in het zakje gedaan. Zij dragen 6.000 euro bij.

De crowdfunding loopt nog een week. De Kort hoopt dat er nog wat donaties binnenkomen, maar is al enorm blij met wat er ingezameld is.

Het hout uit het Kuinderbos.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel