Nieuw stormbestendig ontwerp voor beschadigd kunstwerk PIER + HORIZON

KRAGGENBURG • Vr 6 oktober 2023 | 8:30 • Vrijdag 6 oktober 2023 | 8:30

Het landschapskunstwerk PIER + HORIZON in het Zwarte Meer bij Kraggenburg zou volgend jaar zomer moeten worden hersteld. Dat wil de maker, kunstenaar Paul de Kort. Vorig jaar februari raakten de pier en stalen drijvers beschadigd tijdens storm Eunice. De Kort heeft nu een nieuw stormbestendig ontwerp gemaakt. Daarin zijn de vijftien stalen drijvers vervangen door dertig boomstammen.

Volgens De Kort blijken de stalen 'kraggen' niet geschikt te zijn voor het Zwarte Meer. Deze bakken gevuld met rietkragen zaten met touw vast aan palen. Ze kwamen bij twee eerdere stormen ook al los door harde wind.

De kunstenaar haalde de stalen drijvers na de laatste stormschade weg. Hij legde vervolgens als proef drie stammen van larixhout in het water. Daaruit bleek dat de boomstammen veel minder kracht zetten op de palen van het kunstwerk.

Het originele ontwerp vanuit de lucht

De stormschade in februari 2022

De drijvers waren geliefd bij vogels

Pier verdwijnt in het water
In het nieuwe ontwerp keert de houten pier deels terug. Tot vorig jaar lag er een dam van zo'n 135 meter, dat moet 30 meter worden. Het andere deel verdwijnt in het water, zegt De Kort. "Het wordt eigenlijk nog mooier dan het in de originele vorm was."

Het herstel kost zo'n 30.000 tot 40.000 euro, schat de kunstenaar. Dat moet door fondsen worden betaald, zoals het Mondriaan Fonds. "Het kunstwerk is mede gebaseerd op 'Pier and Ocean' van Mondriaan", verklaart de kunstenaar. De gemeente Noordoostpolder liet na de laatste stormschade weten geen geld meer te willen steken in PIER + HORIZON. 

De kunstenaar hoopt begin volgend jaar meer duidelijkheid te krijgen van de fondsen. Dan kan het kunstwerk in de zomer van 2024 worden hersteld, zegt hij. Crowdfunding kan daarbij ook nog helpen, zegt De Kort: "Het kunstwerk leeft nog steeds dus daarom lijkt mij dat leuk." 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel