Proef Protestantse Gemeente Dronten: statushouder gaat bij kerklid wonen

DRONTEN • Vr 30 augustus 2024 | 10:23 • Vrijdag 30 augustus 2024 | 10:23

De Protestantste Gemeente Dronten begint met een pilot waarbij statushouders worden geplaatst bij een lid van de kerk. De geloofsgemeenschap doet dit in samenwerking met het landelijke project 'De Thuisgevers' en start dit weekeinde.

Het project is bedoeld om statushouders, dat zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning, tijdelijk te huisvesten. Voor de pilot staat de kerk in contact met De Thuisgevers. Zij werken samen met maatschappelijke organisaties en bedrijven om geschikte locaties te vinden. In Dronten gaat het vooralsnog om één statushouder die bij een gezin komt wonen.

Pilot van zes maanden
De selectie van de vluchtelingen wordt gedaan door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). De gekozen statushouder zal eerst voor een periode van een half jaar bij het gezin in huis wonen. Daarna wordt er gekeken of er een match is en of het verblijf kan worden verlengd. Het uiteindelijke doel is om onderdak te bieden totdat ze een definitieve woning hebben.

Het project is niet alleen bedoeld om onderdak te bieden aan een statushouder, maar ook om te helpen met het wegwijs maken in de samenleving. "Wij koppelen een zogeheten buddy aan een statushouder en de bedoeling is dat die ze helpt te integreren", zegt Gauke Zijlstra. Hij is binnen de kerk in Dronten betrokken bij het project om statushouders te huisvesten.

Kerk reageert positief
Volgens Zijlstra werd er binnen de kerk positief gereageerd op de pilot. "Er is een groot draagvlak voor de opvang van vluchtelingen." Zo zijn er veel kerkleden die al op een andere manier vluchtelingen helpen. "Veel leden zijn bijvoorbeeld actief bij Huis voor Taal, waar Nederlandse taalles gegeven wordt."

Één van de redenen voor de kerk om onderdak te bieden, is dat de gemeente Dronten niet genoeg woningen heeft voor statushouders. Elk half jaar krijgt iedere gemeente de opdracht om een bepaalde hoeveelheid statushouders te huisvesten. Zo moest Dronten het afgelopen half jaar 72 statushouders aan een woning helpen, maar er waren slechts 18 plekken gerealiseerd.

De voornaamste reden voor de kerk om mee te doen aan het project is naastenliefde. "Elk mens telt", zegt Zijlstra. "We onderkennen het maatschappelijk vraagstuk dat voor ons ligt en willen daar een bijdrage aan leveren."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel