Sissen, fluiten en staren: straatintimidatie flink toegenomen in Almere
Almeerders hebben veel vaker te maken met straatintimidatie dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit een enquête van de gemeente. Zo’n vijftien procent meer mensen werden het afgelopen jaar nagefloten, nagesist, nageroepen en ongewenst aangeraakt dan in 2019. Het vaakst gebeurt dat in Almere Stad. Een zorgwekkende ontwikkeling, vindt ook burgemeester Hein van der Loo.
Het centrum en het stationsplein in Almere Stad zijn bij uitstek de hotspots voor dit soort incidenten. Ook het Spoorbaanpad en de Grote Markt worden genoemd, net als bushaltes door heel Almere. Slechts 17 procent van de respondenten deed aangifte tegen de dader.
In de lente en de zomer voelen Almeerders zich het vaakst onveilig op straat. Vooral in de namiddag en ‘s avonds krijgen zij vaker te maken met intimidatie. Mensen worden hinderlijk achterna gelopen of krijgen seksuele opmerkingen naar hun hoofd.
Dader meestal man
De daders zijn meestal mannen of jongens, alleen of in een groep. Vooral jonge vrouwen en mensen uit de LHBTQIA+ gemeenschap zijn slachtoffer van dit – inmiddels strafbare – feit.
Burgemeester Hein van der Loo is zelf nooit slachtoffer geweest van straatintimidatie, maar kan zich het gevoel voorstellen: "Zo tegen het donkere aan dat je met je tas je koffer ergens loopt en denkt van: ik word er wel heel erg lang nagekeken", vertelt hij. "Dat voelt toch niet helemaal lekker. Maar ik heb gelukkig niet meegemaakt dat dat echt heel vervelend was."
Hij benadrukt dat de gemeente zo veel mogelijk voorlichting geeft op scholen en bij horecaondernemingen. "Als horecamensen dat dan zien gebeuren, dat ze daar ook wat mee kunnen doen."
Ingrijpen
Als de burgemeester zou zien dat iemand op straat lastiggevallen wordt, zou hij ingrijpen, denkt hij. "Ik denk dat ik mensen erop aan zou spreken. Van jongens, wat zijn we hier aan het doen?"
De gemeente wil graag zicht krijgen op waar en hoe straatintimidatie plaatsvindt. Een melding bij de gemeente is niet hetzelfde als aangifte, maar moet wel zorgen voor een completer beeld van de problematiek. Melden is dan ook nog steeds mogelijk via dit formulier.
Strenger straffen en beter opvoeden
Door de resultaten van de enquête weet de gemeente beter hoe straatintimidatie voorkomen kan worden. Zo geven respondenten aan dat het helpt als er meer toezicht is en er meer camera’s hangen.
Maar er moet volgens hen ook strenger gestraft worden en er moet in de opvoeding meer aandacht aan worden besteed.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Almeerse nierpatiënt kan weer genieten na geslaagde transplantatie
ALMERE • Zo 19 januari • Zondag 19 januariAman Bisesser uit Almere kan weer leven zonder dagelijks acht uur aan een nierdialyse-apparaat te liggen. Dit dankzij de nierdonatie van Akim Bwefar. Het gaat goed met beide mannen, nadat eind vorig jaar...
-
Ov-laadpunten verdwijnen uit supermarkten: dit is waar je nog wel kunt opladen
FLEVOLAND • Zo 19 januari • Zondag 19 januariWie naast het boodschappen doen ook nog naar de supermarkt gaat om de ov-chipkaart op te laden, kan dat binnenkort niet meer doen. De oplaadpunten verdwijnen de komende maanden uit de alle supermarkten,...
-
Bijna 500 euro per opruimactie; proef om zelf buurt afvalvrij te houden mislukt
ALMERE • Zo 19 januari • Zondag 19 januariEen proef waarbij Almeerders hun buurt afvalvrij konden houden, heeft de gemeente vorig jaar 9200 euro gekost. Dat schrijft burgemeester Hein van der Loo aan de gemeenteraad. In april werden vijf 'grijperhubs'...