Sissen, fluiten en staren: straatintimidatie flink toegenomen in Almere

ALMERE • Do 29 augustus 2024 | 20:00 • Donderdag 29 augustus 2024 | 20:00

Almeerders hebben veel vaker te maken met straatintimidatie dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit een enquête van de gemeente. Zo’n vijftien procent meer mensen werden het afgelopen jaar nagefloten, nagesist, nageroepen en ongewenst aangeraakt dan in 2019. Het vaakst gebeurt dat in Almere Stad. Een zorgwekkende ontwikkeling, vindt ook burgemeester Hein van der Loo.

Het centrum en het stationsplein in Almere Stad zijn bij uitstek de hotspots voor dit soort incidenten. Ook het Spoorbaanpad en de Grote Markt worden genoemd, net als bushaltes door heel Almere. Slechts 17 procent van de respondenten deed aangifte tegen de dader.

In de lente en de zomer voelen Almeerders zich het vaakst onveilig op straat. Vooral in de namiddag en ‘s avonds krijgen zij vaker te maken met intimidatie. Mensen worden hinderlijk achterna gelopen of krijgen seksuele opmerkingen naar hun hoofd.

Dader meestal man
De daders zijn meestal mannen of jongens, alleen of in een groep. Vooral jonge vrouwen en mensen uit de LHBTQIA+ gemeenschap zijn slachtoffer van dit – inmiddels strafbare – feit.

Straatintimidatie is sinds 1 juli 2024 strafbaar in Nederland. De wet werd ingevoerd om intimidatie in de openbare ruimte aan te pakken. Deze maatregel heeft als doel om de sociale veiligheid te vergroten en slachtoffers beter te beschermen.

Burgemeester Hein van der Loo is zelf nooit slachtoffer geweest van straatintimidatie, maar kan zich het gevoel voorstellen: "Zo tegen het donkere aan dat je met je tas je koffer ergens loopt en denkt van: ik word er wel heel erg lang nagekeken", vertelt hij. "Dat voelt toch niet helemaal lekker. Maar ik heb gelukkig niet meegemaakt dat dat echt heel vervelend was."

Hij benadrukt dat de gemeente zo veel mogelijk voorlichting geeft op scholen en bij horecaondernemingen. "Als horecamensen dat dan zien gebeuren, dat ze daar ook wat mee kunnen doen."

Ingrijpen
Als de burgemeester zou zien dat iemand op straat lastiggevallen wordt, zou hij ingrijpen, denkt hij. "Ik denk dat ik mensen erop aan zou spreken. Van jongens, wat zijn we hier aan het doen?"

De gemeente wil graag zicht krijgen op waar en hoe straatintimidatie plaatsvindt. Een melding bij de gemeente is niet hetzelfde als aangifte, maar moet wel zorgen voor een completer beeld van de problematiek. Melden is dan ook nog steeds mogelijk via dit formulier.

Lees ook: Waarom er ineens 'Hou je van slikken?' in Almere op straat staat

Strenger straffen en beter opvoeden
Door de resultaten van de enquête weet de gemeente beter hoe straatintimidatie voorkomen kan worden. Zo geven respondenten aan dat het helpt als er meer toezicht is en er meer camera’s hangen.

Maar er moet volgens hen ook strenger gestraft worden en er moet in de opvoeding meer aandacht aan worden besteed.

Dit verhaal is gemaakt door Lotte Schmidt. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel