Waarom er ineens 'Hou je van slikken?' in Almere op straat staat

ALMERE • Wo 8 maart 2023 | 15:20 • Woensdag 8 maart 2023 | 15:20

Op verschillende plekken in Almere zijn woensdag grove teksten op de stoep verschenen, zoals "Kom je neuken", "Kuthoer" of "Hou je van slikken?" Dat is met een goede reden: op de plekken waar het op de stoep staat, zijn deze zogenoemde cat calls ook echt naar een meisje of vrouw geroepen. Het initiatief komt van CatCallsofAlly, dat klaar is met straatintimidatie.

"We maken de teksten die we dagelijks naar ons hoofd geslingerd krijgen zichtbaar op straat", vertelt Jaya Noordman, een van de initiatiefnemers. Ze heeft er zelf al mee te maken sinds ze 9 jaar was. Het doet veel met haar. "Ik ben sinds die leeftijd al super erg bezig met wat draag ik als ik in mijn eentje of 's avonds over straat moet gaan. En op het moment dat het gebeurt, denk ik 'ik moet even laten weten waar ik ben, want stel er gebeurt wat en hij blijft mij volgen dan is er iemand ten minste op de hoogte'."

"We proberen vooral het probleem zichtbaar te maken"

— Shadi Nikshomar, CatCallsofAlly

Volgens Shadi Nikshomar van CatCallsofAlly is straatintimidatie een onzichtbaar probleem in Almere. "Het wordt naar een meisje of vrouw geroepen, of naar iemand van de LHBTQIA+ community, en dan is het weg. Dan zien we het niet meer. Wat je niet kan zien, kun je ook niet oplossen. Dus we proberen vooral het probleem zichtbaar te maken."

Foto op Instagram
De teksten worden met stoepkrijt op de stoep geschreven, dus als het een keer flink regent dan zijn ze weg. "We vragen mensen om cat calls in te zenden, die gaan we dan krijten. We maken daar een foto van, die posten we op Instagram-account @catcallsofally en dan hebben we over een jaar een compleet archief met allemaal foto's. Ons doel is dan een tentoonstelling te maken van alle cat calls."

Wat ze tegen jongens of mannen willen zeggen die dit doen? Noordman: "Kap er gewoon mee. Heb een beetje respect voor je medemens. Hoe zou jij het zou vinden als je elke dag dit soort teksten naar je hoofd krijgt geschreeuwd?"

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel