Taakstraf voor overval op supermarkt met mes, 'Kassa leeg, nu!'

LELYSTAD • Wo 28 augustus 2024 | 20:11 • Woensdag 28 augustus 2024 | 20:11

Als hij zijn normale ‘ik’ was geweest, dan was naar eigen zeggen de poging tot beroving nooit gebeurd. Maar de 39-jarige Mauro B. uit Lelystad was op 7 maart niet zichzelf.

Uit wanhoop, omdat hij geld nodig had, zuchtte naar alcohol en drugs en al nachten niet had geslapen, liep hij een Albert Heijn in zijn woonplaats binnen met een mes en joeg twee caissières de stuipen op het lijf.

"Kassa leeg, nu", zei B. tegen de eerste caissière die hij tegenkwam. Op camerabeelden is te zien hoe hij het mes naast zich houdt. Dat had hij enkel bij zich om af te schrikken, vertelt hij de politierechter in Lelystad woensdagochtend. "Ik zou er nooit iets mee doen." De rechter reageert daarop met de woorden: "Maar dat weten die mensen in de winkel niet".

Doodsangst
Het 16-jarige meisje deinst achteruit, later verklaart B. bij de politie dat hij doodsangst in haar ogen zag. Hij benadert vervolgens een tweede caissière, die ook schrikt, maar hem met één handbeweging duidelijk maakt dat hij niets van haar krijgt.

Het is voldoende om de Lelystedeling rechtsomkeert te laten maken, B. verlaat de winkel. De hele gebeurtenis duurt slechts een paar minuten, maar heeft grote impact op de tienermeisjes. "Het is niet goed te praten", zegt hij in de rechtszaal.

Schone lei
Maar de zaak laat hem nadien ook niet koud. Een maand later meldt B. zich bij de politie. Daar verklaart hij dat hij met een schone lei wil beginnen en niet zou willen dat deze gebeurtenis hem de rest van zijn leven achtervolgt.

Hij werkt sindsdien hard om zijn leven op de rit te krijgen. Hij is aangemeld bij Kwintes om begeleid te gaan wonen en behandeling te krijgen voor zijn alcohol- en drugsgebruik. Hij heeft sinds kort een baan en staat in de startblokken om hulp te krijgen bij het afbetalen van zijn schulden, in totaal tussen de 15.000 en 25.000 euro.

Geen celstraf
De politierechter houdt B. voor dat het bij gebeurtenissen als deze niet ongebruikelijk is een celstraf op te leggen. De Reclassering raadt zo’n straf echter af, evenals een boete, omdat het een streep zou zetten door alles wat B. in de laatste maanden heeft opgebouwd.

"Daar bent u niet mee geholpen, maar de maatschappij ook niet", concludeert de rechter. B. moet van haar een taakstraf uitvoeren van 120 uur en krijgt een voorwaardelijke celstraf opgelegd van 184 dagen, met aftrek van de vier dagen die hij in voorarrest doorbracht.

Ook moet hij zich houden aan een trits bijzondere voorwaarden, waaronder een meldplicht bij de Reclassering, een locatieverbod, controle op drugsgebruik en begeleiding en behandeling.

Het vonnis was gelijk aan de eis van de officier van justitie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel