Vrouw (63) dood na val van trap, partner moet 8 jaar de cel in

ZEEWOLDE • Wo 28 augustus 2024 | 14:43 • Woensdag 28 augustus 2024 | 14:43

Een 58-jarige man uit het Gelderse Voorst heeft zijn vriendin uit Zeewolde om het leven gebracht en krijgt daarvoor een celstraf van 8 jaar. Dat is drie jaar minder dan het Openbaar Ministerie heeft geëist.

De vrouw van 63 werd in november 2020 dood gevonden in haar woning aan de Smaragd in Zeewolde. Ze lag onderaan de trap. De rechtbank gaat er vanuit dat een aangetekende brief van de vrouw een belangrijke rol heeft gespeeld.

Daarin beëindigde ze na tweeënhalf jaar de relatie met hem. Ook vorderde ze een bedrag van zo’n 11.000 euro van de man. De brief zou hem erg boos hebben gemaakt.

De Voorstenaar was op de bewuste avond in de woning aanwezig, maar verklaarde tijdens een eerdere zitting dat hij onschuldig was en dat het om een noodlottig ongeval ging.

Onduidelijkheden
Wat er zich precies vier jaar geleden in de woning heeft afgespeeld is volgens de rechtbank niet exact te achterhalen. Is het slachtoffer bijvoorbeeld gewurgd voordat ze van de trap viel? Heeft de man haar van de trap geduwd of is ze gevallen? Die vragen blijven onbeantwoord.

Wel is vastgesteld dat de vrouw onder meer ernstige verwondingen had aan haar keel. Dat ging gepaard met inwendige bloedingen. De rechtbank acht bewezen dat de man haar keel heeft dichtgeknepen voordat ze viel.

De straf valt drie jaar lager uit omdat de rechtbank heeft gekeken naar vergelijkbare strafzaken. Ook telt mee dat de man niet eerder met justitie in aanraking is geweest.

Uitspraak liet op zich wachten
Dat er in deze zaak nu pas een uitspraak is komt omdat het Openbaar Ministerie lange tijd een ongeluk niet kon uitsluiten. De politie gaf in het begin aan dat er verdachte omstandigheden waren. De man werd na het incident 51 dagen vastgehouden, maar kwam in 2021 weer vrij wegens een gebrek aan bewijs.

In de woning is een jaar later een reconstructie geweest. Dat heeft niet kunnen aantonen wat er zich precies heeft afgespeeld. Het werd wel aannemelijk dat de man verantwoordelijk is voor de val en de verwondingen die de vrouw fataal zijn geworden.

De man was tot aan de zitting op vrije voeten. Na de uitspraak is hij aangehouden en door de politie meegenomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel