Een stinkende container? Dit kun je er tegen doen
Niets zo vervelend als een container vol vieze geurtjes, ongedierte en rottend afval. Nu de temperaturen weer even stijgen, wil je de gft-bak het liefst zo ver mogelijk van je huis houden. Maar hoe voorkom je dat die bak verandert in een stinkende vuilnisbelt? Hier vind je tips en ontdek je wat juist niet werkt.
De gouden regel voor een frisse container: zorg dat er geen vochtig afval in terechtkomt. Vochtige etensresten, zoals vis- en vleesresten, gaan sneller rotten en broeien bij warm weer. Dat zorgt voor extra stank. Om dit tegen te gaan, is het slim je kliko op een schaduwrijke plek te zetten.
Droog en schoon houden
Een droge container is een minder stinkende container. Je kunt bijvoorbeeld gedroogd tuinafval zoals bladeren of gras in de bak doen om het gft droger te houden. Ook een handje zaagsel kan vocht en geurtjes goed absorberen. Heb je vochtige etensresten? Spoel ze dan even om in de gootsteen en laat ze uitlekken voordat je ze in de bak gooit.
Een simpele tip om vastgekoekt afval te voorkomen: leg een oude krant op de bodem van de container. Dit maakt het schoonmaken later een stuk makkelijker. Wikkel daarnaast etensresten in een krant of stop ze in een composteerbaar gft-zakje om de bak schoner te houden en ongedierte op afstand te houden.
Weg met ongedierte
Heb je last van maden in je container? Dan kan wat verse lavendel of een tak klimop in de container helpen. Maden kunnen daar helemaal niet tegen en gaan er dood aan. Ook de vliegen die de eitjes leggen waar maden uitkomen, hebben een hekel aan de geur van lavendel.
Koffiedik is ook een goed middel. Gooi het dus niet zomaar weg. Koffiedik is de drab van gemalen koffie. Het neutraliseert allerlei geurtjes en helpt ook tegen maden.
Deksel open of dicht?
Moet de deksel van je container nu open of dicht? Dat hangt af waarvan je last hebt. Houd de deksel dicht om vliegen en maden buiten te houden. Maar wil je de stank verminderen, laat de deksel dan een klein beetje open. Bijvoorbeeld met een houtje ertussen, zodat de container kan luchten.
Voor wie meer wil dan de standaard huismiddeltjes, is er ook nog de optie van een anti-stankdeksel. Zo'n deksel kan op de container geplaatst worden en heeft een filter van kokosvezels dat zorgt dat de container belucht wordt.
Wat moet je echt niet doen?
Overal op internet lees je dat waspoeder strooien op de bodem en halverwege herhalen werkt tegen een stinkende afvalbak. Milieu Centraal, het kenniscentrum met tips over duurzaamheid, ziet dit niet als oplossing. Waspoeder kan het composteerproces namelijk verstoren. Dit kan alleen maar meer stank veroorzaken.
Daarnaast moet er geen zout of kalk in de bak gegooid worden om maden uit te drogen. Ook dit verstoort het composteerproces. Hetzelfde geldt voor het spuiten van een luchtverfrisser in de container.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
ALS-patiënt en supporter van Almere City FC naar Mexico voor behandeling
ALMERE • Do 28 november • Donderdag 28 november"Never give up; We geven niet op. We gaan er voor!" Strijdbaar zijn ze; ALS-patiënt Erwin Donker Kaat en zijn vrouw Linda. Onlangs kregen ze te horen dat Erwin in Mexico behandeld kan worden. Begin ja...
-
Dit wordt het tracé voor de nieuwe hoogspanningskabels, maar niet iedereen is het daarmee eens
FLEVOLAND • Do 28 november • Donderdag 28 novemberDe nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Diemen en Ens moet via Almere door het buitengebied van Zeewolde naar Lelystad lopen. Dat is het advies van de Flevolandse overheden aan de ministeries van Kli...
-
Nieuwsoverzicht 28/11 | Bewoners van appartementencomplex geschrokken na explosie • Letsel bij dode hond opzettelijk
FLEVOLAND • Do 28 november • Donderdag 28 novemberGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Bewoners in Almere weer opgeschrikt...