Grote ergernissen in Almere vanwege stinkende afvalcontainers

ALMERE • Di 27 augustus 2024 | 16:22 • Dinsdag 27 augustus 2024 | 16:22

Bewoners van verschillende straten in Stedenwijk Noord in Almere ergeren zich groen en geel aan volle stinkende afvalcontainers die niet geleegd worden en dagen op straat blijven staan.

De bakken worden niet geleegd door medewerkers van stadsreiniging omdat het afval volgens hen verkeerd wordt aangeboden. Zo wordt restafval in bakken gegooid waar alléén gft-afval in mag en zitten containers voor papier en karton vol met kleding of restafval.

Stinkende afvalcontainers
De bedoeling is dat mensen hun afval thuis deels scheiden. Zo kunnen ze restafval, plastic, metaal en drankverpakkingen in één container gooien en gft-afval moet apart aangeboden worden. In de praktijk gebeurt dat niet overal. Veel mensen gooien nog steeds van alles door elkaar in één bak.

Containers worden dan niet geleegd en blijven vol op straat staan. Met warm weer zorgt dat voor stank. En dat zorgt voor irritaties bij buurtbewoners.

Fors boetes uitdelen
Almeerder Gerard Zander spreekt van een groot probleem in de Stedenwijk. Hij vindt het heel irritant, want met dit weer zie je veel maden en vliegen. "Het stinkt ontzettend. Het is gewoon heel smerig", zegt hij.

Zander zegt veertig jaar als handhaver te hebben gewerkt. Volgens hem zou de gemeente Almere forse boetes moeten uitdelen. "Bekeuren en flink handhaven. Dat is de enige manier om mensen aan te pakken in hun portemonnee", zegt Zander.

Een buurtbewoner die haar naam niet wil noemen, zegt meerdere pogingen te hebben gedaan in haar wijk om de situatie te verbeteren, maar dat heeft niet geholpen. Met tranen in haar ogen zegt ze: "Ik word er erg verdrietig van. Mensen waar zijn we mee bezig?"

De gemeente Almere is om een reactie gevraagd, maar heeft nog geen antwoord gegeven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel