Alliantie mag huurder niet uit containerwoning zetten, te weinig bewijs voor aantijgingen

ALMERE • Di 27 augustus 2024 | 18:00 • Dinsdag 27 augustus 2024 | 18:00

Woningcorporatie De Alliantie mag een huurder van een containerwoning in Almere Stad niet op straat zetten. Dat heeft de kantonrechter bepaald in een kort geding.

De rechter heeft in de uitspraak in de zaak de nodige kritiek op de manier waarop de Alliantie de procedure heeft doorlopen. Ook is er volgens de rechtbank weinig bewijs voor aantijgingen en beweringen waar de woningcorporatie het besluit op heeft gebaseerd.

Explosies
De Alliantie wilde van de man af, omdat er bij de containerwoning in de Odeonstraat in april twee explosies waren. Door de laatste explosie ontstond brand die door de brandweer geblust moest worden.

De man zou in de periode ervoor ook overlast hebben veroorzaakt. Na de tweede explosie stuurde hij bovendien een filmpje met een oorlogsverklaring aan zijn buren.

De explosies waren voor de burgemeester aanleiding om de woning voor zes weken te sluiten. Ook kwam er cameratoezicht in de straat. Sinds 22 mei woont de man weer in de containerwoning, hoewel De Alliantie de huurovereenkomst met ingang van die datum eenzijdig heeft ontbonden. De woningcorporatie deed dit vanwege 'de ernst van de overlast en de belangen van andere huurders'.

Onduidelijk of huurder iets te verwijten valt
In de uitspraak schrijft de rechter dat De Alliantie te weinig rekening heeft gehouden met alle betrokken omstandigheden en belangen.

Een woningcorporatie mag een huurcontract ontbinden vanwege het gedrag van een huurder in de woning, of in de directe omgeving daarvan. Maar volgens de rechter is in deze zaak onduidelijk in hoeverre de ontstane situatie de huurder persoonlijk kan worden aangerekend.

De aanleiding voor de explosies bij de woning is bijvoorbeeld officieel niet duidelijk geworden. De Alliantie stelde tijdens de zitting dat de huurder in het criminele circuit zit. Maar volgens de rechter dateert de laatste vermelding van de man in politiesystemen van november 2021.

Burenruzie
De rechtbank vindt het aannemelijker dat de explosies het gevolg zijn van een burenruzie. Het filmpje met de oorlogsverklaring, 'hoe onwenselijk ook', draagt volgens de rechtbank aan dit vermoeden bij.

Aan de explosies ging een ruzie over geluidsoverlast vooraf. Volgens de rechter had de huurder niet kunnen vermoeden dat er na zo'n ruzie explosies bij zijn woning zouden plaatsvinden.

Ook weinig bewijs voor overlast
Ook van de aantijgingen van overlast was de kantonrechter niet onder de indruk. In totaal kwam De Alliantie met drie anonieme klachten van overlast naar de zitting. Uit buurtonderzoek door de politie bleek dat twee omwonenden overlast ervaren van de huurder.

De rechtbank vindt dit aantal klachten niet voldoende om te kunnen spreken van 'ernstige en structurele overlast'. De klachten kwamen bovendien pas na de explosie en de man is er niet door de verhuurder op aangesproken.

Omdat De Alliantie de zaak niet goed heeft aangepakt, mag de huurder voorlopig in de woning blijven. De woningcorporatie kan nog een bodemprocedure aanspannen. Maar volgens de kantonrechter zou die ook best eens in het voordeel van de man kunnen worden beslecht.

Nog een rechtszaak
Over de sluiting door de burgemeester loopt nog een rechtszaak. De bestuursrechter zal in een later stadium nog besluiten of de burgemeester de woning terecht zes weken lang gesloten heeft.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel