Zorgorganisatie daagt Almere voor rechter over te lage tarieven voor jeugdhulp, teams in onzekerheid

ALMERE • Wo 21 augustus 2024 | 7:57 • Woensdag 21 augustus 2024 | 7:57

Triade Vitree stapt naar de rechter omdat de zorgorganisatie vindt dat de gemeente Almere een hogere vergoeding voor jeugdhulp zonder verblijf moet betalen. Onder deze vorm van jeugdhulp vallen verschillende soorten begeleiding en dagbesteding, waar honderden Almeerse kinderen dagelijks gebruik van maken.

Volgens Triade Vitree is het niet mogelijk om deze kinderen volgend jaar nog goed te helpen voor de bedragen die de gemeente ervoor over heeft. Dit zou betekenen dat de zorgorganisatie het werk met verlies zou moeten uitvoeren. En Triade Vitree heeft eerder besloten geen verliesgevende contracten meer aan te gaan.

De gemeente Almere moet binnenkort bepalen wie de jeugdhulp zonder verblijf in Almere vanaf volgend jaar mag gaan uitvoeren. Triade Vitree is van oudsher de grootste aanbieder van jeugdhulp in de stad. Maar vanwege de lage tarieven heeft de zorgverlener nu op het laatste moment besloten niet meer mee te dingen naar de klus.

In plaats daarvan dient er eind oktober in Utrecht een kort geding om de gemeente te dwingen een betere vergoeding te bieden.

Toekomst teams en locaties onzeker
Omdat Triade Vitree niet mee heeft gedongen naar de opdracht, staat het werk van verschillende teams en afdelingen voor de komende jaren op de tocht. De onzekerheid geldt onder meer voor kinderbehandelcentrum Almere, team Ambulant Almere, team Complexe Scheidingen Almere, buitenschoolse begeleiding Hollywoodlaan en lokale therapieën, zoals PMT, speltherapie en systeemtherapie.

In een bericht op intranet schrijft directeur jeugd Katja Engelkamp begrip te hebben voor de onzekerheid die er onder het personeel kan ontstaan. Ze hoopt dat iedereen toch zijn best blijft doen voor het belangrijke werk dat er ligt.

Niet eerste rechtszaak om tarieven
Zorginstellingen Vitree en Plurijn stapten vorig jaar ook al eens naar de rechter om hogere tarieven af te dwingen, destijds voor de 24-uurs jeugdhulp. In die zaak kreeg de gemeente een forse tik op de vingers van de rechter. Door de uitspraak van de rechter moest de gemeente het werk opnieuw aanbesteden en daarbij rekening houden met de uitspraak van de rechtbank.

Gemeente wil juist bezuinigen op jeugdzorg
Het bericht over de nieuwe rechtszaak komt op een interessant moment. De gemeente Almere moet fors bezuinigen, omdat er op de gemeentelijke begroting een tekort van bijna vijftig miljoen euro is.

Gemeenteraad en stadsbestuur zijn het oneens over waar in de toekomst het geld aan mag worden uitgegeven. Wel is er al afgesproken dat er zo'n 17 miljoen euro gekort wordt op de jeugdzorg, waar ook de jeugdhulp onder valt.

Op 5 september staat er in Almere een extra gemeenteraadsvergadering gepland, waar opnieuw over de bezuinigingen wordt gesproken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel