Almere weet dreiging van provinciaal ingrijpen af te wenden met nieuwe plannen

ALMERE • Ma 15 juli 2024 | 13:55 • Maandag 15 juli 2024 | 13:55

De gemeente Almere kan opgelucht ademhalen. De provincie dreigt niet meer met ingrijpen omdat de bezuinigingsmaatregelen die burgemeester en wethouders vorige week hebben gepresenteerd overtuigend genoeg zijn.

De provincie zag begin dit jaar dat de tekorten in Almere oplopen tot bijna 50 miljoen euro. De gemeente moest de zaken op orde stellen, anders zou Almere onder toezicht komen van de provincie. In dat geval is de gemeente niet meer de baas over haar eigen geld.

Conform de afspraak met de provincie heeft Almere voor de zomervakantie concrete voorstellen gepresenteerd om de uitgaven en de inkomsten in de komende jaren in evenwicht te brengen.

Lees ook: Bezuinigingen bij gemeente Almere: de zwaarste klappen op een rij

Bedragen op een rij
Almere moet in totaal 49.9 miljoen euro bezuinigen. Daarvan is 11.1 miljoen euro reeds opgelost, mede dankzij een financiële bijdrage van het Rijk. 17 miljoen euro wordt bezuinigd op de jeugdzorg. Verder wil het college 12.1 miljoen euro minder uitgeven aan verschillende beleidsterreinen.

Het verhogen van de belastingen levert 8.4 miljoen euro op en de verhoging van bepaalde tarieven, zoals het parkeertarief, moet 1.3 miljoen euro opbrengen.

Gedeputeerde Harold Hofstra zegt tevreden te zijn met de stappen die het college van burgemeester en wethouders heeft gezet om de financiële tekorten op te lossen.

"De gemeente Almere heeft conform de afspraak een mooi pakket aan bezuinigingen neergelegd voor het zomerreces. En daar gaat het college nu over in gesprek met de gemeenteraad", zegt Hofstra.

Hoe nu verder
In november wordt de nieuwe begroting voor 2025 en de jaren erna gepresenteerd. Verwacht wordt dat de raad de bezuinigingsmaatregelen goedkeurt met eventuele kleine aanpassingen.

De provincie gaat ook in november toetsen of de begroting van Almere op orde is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel