Marker Wadden worden steeds kleiner: 'Hele stukken strand scheuren af'

LELYSTAD • Wo 21 augustus 2024 | 6:30 • Woensdag 21 augustus 2024 | 6:30

De Marker Wadden zijn een stuk kleiner geworden. Stranden zijn afgekalfd en het moerasgedeelte staat onder water. Op luchtbeelden is te zien dat een groot deel van de aangelegde eilanden in het Markermeer al verdwenen is. Maar volgens Natuurmonumenten is er geen reden tot paniek.

Het kleiner worden van de eilanden heeft te maken met het hoge water in met name het voorjaar. Tijdens storm Henk op 2 januari bijvoorbeeld werd het water massaal vanuit de richting van Amsterdam tegen de Marker Wadden aangeduwd.

Hoogwater

Roel Oost
"Dan komt dat water langs de kust", zegt Roel Posthoorn, projectdirecteur van de Marker Wadden. "En schuurt het hele stukken strand van de kust af." Tijdens de storm werd kortstondig extreem hoogwater gemeten rond de eilandjes in het Markermeer. De piek lag zelfs op 77 centimeter boven NAP. Een peil dat nog niet eerder was gemeten op het meer.

Lees dat verhaal hier terug: Henk ging aardig tekeer op de Marker Wadden, kijkhut en steigers ondergelopen

Ondergelopen moeras
Dat de stranden kleiner worden, heeft ook gevolgen voor het moeras dat er achter ligt. Het normaal ondiepe rietmoeras is onder water komen te staan, wat onder meer nadelig is voor de begroeiing. En voor de vele kleine visjes in het gebied viel de bescherming weg. Normaal gesproken kunnen roofvissen er moeilijk komen, maar door het hoge water lukte dat nu wel.

Leerzaam proces
Dat de Marker Wadden kleiner worden is geen ramp, zegt Posthoorn. "Integendeel zelfs", volgens hem is dit juist heel leerzaam. "We hebben onderzoek laten doen door de TU Delft naar de afslag van de kust", vertelt Posthoorn.

"Met die resultaten gaan we nu puzzelen naar een vervolgstap voor de Marker Wadden." Om deze 'puzzel' op te lossen wordt er de komende maanden hard gewerkt.

Zo worden de stranden bijgespoten en wordt er nagedacht hoe het moerasgebied in originele staat kan worden behouden. Inzet is dat er in de toekomst minder onderhoud nodig is. Nu blijven we aan het werk en dat is niet de bedoeling."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel