Henk ging aardig tekeer op de Marker Wadden, kijkhut en steigers ondergelopen

LELYSTAD • Wo 3 januari 2024 | 12:28 • Woensdag 3 januari 2024 | 12:28

De twee eilandwachters die in de nacht van dinsdag op woensdag op de Marker Wadden verbleven, hebben een onstuimige nacht achter de rug. Dat vertelt Elsa Pater van Natuurmonumenten. Zij heeft contact gehad met de twee mensen die vrijwillig in het natuurgebied verblijven. Er zijn op elk moment eilandwachters ter plaatse, ook tijdens zware weersomstandigheden.

Storm Henk stuwde het al hoge waterpeil van het Markermeer nog verder op en met windkracht 8 ging het aardig tekeer op de eilandengroep. Toch heeft deze storm niet veel schade aangericht. "Wat dat betreft was storm Poly nog een stuk heftiger", vertelt Pater. Tijdens die storm ontstond er ook schade aan de gebouwen, dat is nu niet het geval geweest.

'Extreem hoog water'
Door de hoge waterstand is wel een kijkhut onder water gelopen en ook zijn enkele steigers niet meer zonder laarzen te betreden. Het waterpeil van het Markermeer in de buurt van de Wadden was al meer dan een week flink verhoogd. Met ongeveer dertig centimeter boven NAP was er sprake van 'hoog water'.

Doordat storm Henk het water dinsdagavond opstuwde in de richting van de Markerwaarddijk schoot het peil nog veel verder omhoog. In vier uur tijd steeg het water plaatselijk met nog eens veertig centimeter tot een maximum van 77 centimeter boven NAP. Daarmee was er een aantal uur sprake van 'extreem hoog water'. In de nachtelijke uren zakte het peil weer tot een centimeter of dertig boven NAP.

Rijkswaterstaat
Vanwege het kortstondige extreme waterpeil is er op diverse plekken zand afgeslagen bij de stranden en ook de moerassen op de Marker Wadden staan helemaal onder water. Maar, zo legt Pater uit, dat is nu eenmaal de bedoeling van de kunstmatige eilandengroep. Een storm op z'n tijd hoort er dan ook helemaal bij. De eilandwachters hebben haar verschillende foto's toegestuurd waarop te zien is hoe het kunstmatige natuurgebied er nu uitziet.

Een korte rondleiding
"Bij de vlonderpaden zie je goed hoe hoog het water staat, de paden liggen normaal gesproken een stuk hoger boven het water. Tijdens de aanleg is hier rekening mee gehouden. De wat hoger gelegen delen zoals de paden en duinen kunnen wel wat hebben, de moerassen liggen nu bijna helemaal onder water en daar is die natuurlijke dynamiek ook prima."

Roel Oost
Wash-overs
"Op deze foto kun je mooi zien wat er bij de wash-overs gebeurt. Die zijn ervoor om bij harde wind te overstromen, dat draagt bij aan de natuurlijke dynamiek van hoog en laag water in de moerassen, maar normaal gesproken gaat het dan om flinke golven water en kun je er met een paar laarzen nog wel doorheen wandelen. Nu kan dat eigenlijk niet, of je moet natte voeten op de koop toe nemen."
Jack Windig
Ondergelopen kijkhut
"Deze foto's zijn genomen in kijkhut Duikeend, die helemaal vol is gelopen. Deze hut ligt onder het waterpeil zodat je uitzicht hebt over het water en watervogels als het ware recht kunt aankijken, je kunt dus over het water kijken normaal gesproken, maar nu is de bak waarin mensen kunnen staan volgelopen omdat het water over de rand komt."
Water zorgt voor mooie habitat
"Dit is het moerasgebied, je ziet nu meer water dan riet en land, als het water weer lager komt te staan levert dit prachtige slikranden op en dat is een mooie habitat voor o.a. steltlopers."
Roel Oost
Langdurige hoge waterstand uniek
Volgens Elsa Pater was er bij storm Poly sprake van een nog iets hogere piek in het waterpeil. De storm was toen heviger en richtte meer schade aan op de eilandengroep. Maar de huidige lange periode van hoogwater rondom de Marker Wadden is toch wel een unieke situatie. "We blijven het goed in de gaten houden", besluit ze.

Ook Trintelzand berekend op overstromingen
Het vlakbij gelegen natuurgebied Trintelzand heeft ook te maken gehad met overstromingen door de kortstondige piek in het waterpeil. Rijkswaterstaat beheert dit gebied, dat naast de Markerwaarddijk is aangelegd.

Volgens een woordvoerder is het een moerasgebied dat berekend is op een overstroming om de zoveel tijd. Omdat het een rustgebied is voor watervogels gaat Rijkswaterstaat vanuit de lucht kijken wat de precieze impact van storm Henk is geweest.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel