COA wil derde keer noodopvang bij Walibi, officieel verzoek nu echt binnen

BIDDINGHUIZEN • Za 17 augustus 2024 | 20:12 • Zaterdag 17 augustus 2024 | 20:12

Het COA heeft de gemeente Dronten inmiddels officieel gevraagd of het evenemententerrein bij Walibi komende winter opnieuw gebruikt mag worden als locatie voor een noodopvang. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Dronten weten.

De afgelopen twee winters werd het evenemententerrein naast Walibi ook al voor een noodopvang gebruikt. Vorig jaar verbleven er 1.450 asielzoekers.

Op 4 juli maakte burgemeester Jean Paul Gebben bekend dat het COA opnieuw een noodopvang wilde realiseren en aan Dronten gevraagd had of dat weer bij Walibi kon. Dat gebeurde tijdens de gemeenteraadsvergadering. Na vragen van Omroep Flevoland bleek het nog geen officieel verzoek te zijn.

Peiling
Gebben wilde eerst bij de gemeenteraad peilen of deze een derde opvang wel zag zitten, voordat er een echt verzoek kwam en daarop een besluit werd genomen. Het CDA en D66 hadden namelijk een debat over de noodopvang en faciliteiten over de opvang aangevraagd, omdat zij het derde verzoek al zagen aankomen.

Ondanks dat het college zelf mag beslissen over de noodopvang, wilde het toch de mening van de gemeenteraad laten meewegen in een beslissing.

"Mocht deze raad zeggen: nou dat vinden we toch niet zo verstandig, dan heb ik een ander gesprek met het COA of met de staatssecretaris", zei de burgemeester.

Dronten reageert positief
Na een fel debat stemde alleen de VVD tegen de derde noodopvang. Deze fractie vond dat Dronten al genoeg doet op het gebied van reguliere asielopvang en opvang van Oekraïners, en vond dat het tijd was dat andere gemeentes ook hun verantwoordelijkheid zouden nemen.

De gemeente verwachtte dat na de vergadering snel een officieel verzoek van het COA zou komen. En dat gebeurde ook, blijkt nu: op 10 juli. Minder dan een week na de raadsvergadering, vroeg het COA officieel aan de gemeente of het Walibi-terrein weer gebruikt kan worden voor noodopvang.

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat Dronten er 'positief' op gereageerd heeft.

Asielzoekers kunnen straks koken
Volgens het COA komt er dit winterseizoen ook een aantal verbeteringen bij de noodopvang. De opzet van de units waarin de asielzoekers verblijven wordt aangepast. Zo worden meer ruimtes overdekt, komen er meerdere kleinschalige sanitaire voorzieningen en een kookgelegenheid voor de bewoners.

"Vooral dat laatste is heel belangrijk", zegt een woordvoerder van het COA. "Zelf kunnen koken geeft een belangrijke invulling voor onze bewoners."

Afspraken worden nu gemaakt
Het is nog niet bekend hoeveel asielzoekers komende winter bij Walibi worden opgevangen en wanneer de opvang opent, maar volgens de woordvoerder van het COA zal dit waarschijnlijk vergelijkbaar zijn met het aantal van de vorige keren.

De gemeente en het COA spreken nu samen over een bestuursovereenkomst, waarin de afspraken voor de samenwerking rondom de noodopvang worden vastgelegd. Daarin worden ook de openings- en sluitingsdatum vastgesteld, net als het aantal bewoners.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel