Derde noodopvang bij Walibi nog niet officieel aangevraagd

BIDDINGHUIZEN • Ma 8 juli 2024 | 11:43 • Maandag 8 juli 2024 | 11:43

Het COA heeft nog geen officieel verzoek naar Dronten gestuurd voor een nieuwe noodopvanglocatie bij Walibi in Biddinghuizen. Dat laat een woordvoerder van de gemeente Dronten weten.

Er ligt nog geen brief met een 'hard' verzoek. Er is al wel op bestuursniveau gesproken over de wens van het COA om het terrein na het festivalseizoen en een landbouwbeurs opnieuw te gebruiken voor noodopvang.

Burgemeester Jean Paul Gebben liet de gemeenteraad donderdag tijdens een vergadering weten dat het COA gevraagd had of Dronten voor de derde keer ruimte voor een noodopvang voor asielzoekers kon bieden op het evenemententerrein naast Walibi.

D66 en het CDA hadden een debat aangevraagd over de afgelopen noodopvang. De twee fracties voelden een nieuw verzoek van het COA aankomen en wilden graag van de andere fracties weten hoe zij over de afgelopen noodopvang en een nieuw verzoek denken. Eerder sloot de burgemeester een derde noodopvang ook niet uit.

Even afwachten
Tijdens de vergadering zei de burgemeester dat er al een verzoek was gedaan. "Twee jaar geleden was het nood-nood. Een aantal van u heeft ons toen de maat genomen: 'hadden wij niet meer betrokken kunnen worden?'", vertelde Gebben in de raadsvergadering. "'Nee', zeiden wij toen, want toen ging dat niet. Vorig jaar zijn we opnieuw gevraagd en dit jaar zal de vraag – nou die zal niet komen, die is er natuurlijk al. Ik heb gezegd tegen het COA: vindt u het goed dat we even het gesprek met de raad afwachten?"

Volgens Gebben blijft het college van burgemeester en wethouders bevoegd om over de noodopvang te beslissen, maar is het college tegelijkertijd niet op zijn achterhoofd gevallen.

Het college wilde in zijn afweging het oordeel van de raad mee laten wegen. "Mocht deze raad zeggen: nou dat vinden we toch niet zo verstandig, dan heb ik een ander gesprek met het COA of met de staatssecretaris", zei de burgemeester.

Echt verzoek volgt snel
Bijna de gehele gemeenteraad gaf aan in te stemmen met een derde opvang. Alleen de VVD was het er niet mee eens. Volgens deze partij doet de gemeente al genoeg op het gebied van asielbeleid door het reguliere asielzoekerscentrum aan de Vossemeerdijk en de opvang voor Oekraïners, en is het tijd dat andere gemeentes ook hun verantwoordelijkheid nemen.

"Wij verwachten dat het COA als gevolg van deze raadsvergadering binnenkort een schriftelijk verzoek stuurt voor de noodopvang", laat de woordvoerder van de gemeente weten.

Naar aanleiding van dat verzoek zal het college van burgemeester en wethouders in gesprek gaan met het COA over de randvoorwaarden. Die worden dan vastgelegd in een bestuursovereenkomst. De verwachting is dat na het zomerreces de bestuursovereenkomst door het college wordt behandeld.

Of het COA inderdaad binnenkort een officieel verzoek gaat doen, is nog niet bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel