Bekijk hier: Flevoland herdenkt Indonesische slachtoffers Tweede Wereldoorlog

FLEVOLAND • Do 15 augustus 2024 | 20:23 • Donderdag 15 augustus 2024 | 20:23

In Nationaal verzetsmonument Bos der Onverzettelijken in Almere is voor de zesde keer een Flevolandse Indië-herdenking gehouden. Tientallen gasten kwamen bijeen bij het Indië-monument om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

Op 15 augustus 1945 capituleerde Japan en kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog in het hele koninkrijk. Het toenmalige Nederlands-Indië was destijds een kolonie van Nederland. Bij deze herdenking worden ook de slachtoffers herdacht van de gewelddadige Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, de Bersiap-periode.

Lees ook: Het fatale lot van Urker krijgsgevangene Pieter Romkes bij de Birma-spoorlijn

Bij het monument werden verschillende persoonlijke toespraken gehouden. De ceremonie werd omlijst door muziek van het Harmonie-orkest Lelystad. Anne van den Berg en Juul Baars vertelden hun persoonlijke verhaal over Indonesië.

Bekijk hier de samenvatting van de Flevolandse Indië-herdenking:

Twee gemeenten vergeten te vlaggen
Op de dag waarop het officiële einde van de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht, horen (lokale) overheden volgens protocol de vlag uit te hangen. Almere, Dronten, Lelystad en Zeewolde deden dat dan ook.

Urk en Noordoostpolder geven bij navraag aan het protocol deze keer niet goed op het netvlies te hebben gehad. "Helaas is dit bij ons onverhoopt over het hoofd gezien. Volgend jaar zullen wij hier extra alert op zijn", laat een woordvoerder van Noordoostpolder weten. Ook Urk wil volgend jaar de Nederlandse vlag weer correct in top hangen op 15 augustus.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel