Nog een jaar wachten op digitale informatieborden bij bushaltes

FLEVOLAND • Do 15 augustus 2024 | 22:03 • Donderdag 15 augustus 2024 | 22:03

Voor veel ov-reizigers is het herkenbaar: je staat bij een bushalte te wachten, maar de bus komt niet. Of die bus dan later komt of uitvalt weet je niet, want het digitale display met actuele vertrektijden doet het niet. Als er al een digitaal bord hangt. Op ruim vijftig Flevolandse haltes moeten nieuwe digitale reisinformatieborden de oudere bebording vervangen. Maar dat duurt nog minstens een jaar.

Dat laat een woordvoerder van de provincie Overijssel namens OV Oost weten. Dat is de organisatie waarbinnen de provincies Flevoland, Overijssel en Gelderland samen het openbaar vervoer regelen. Almere valt hier niet onder: die stad regelt zelf het openbaar busvervoer.

De drie provincies hebben een tender uitgeschreven om op nog zo'n 1200 haltes nieuwe DRIS-panelen te plaatsen (Dynamisch Reis Informatie Systeem). Dat aanbestedingsproces duurt minstens een jaar. De digitale systemen worden geplaatst op haltes met relatief veel instappers.

In Flevoland zijn dat er 51. De provincie besloot om alleen op knooppunten en bushaltes waar meerdere buslijnen samenkomen een digitaal informatiebord te plaatsen. Bij reguliere haltes komen kleine digitale informatieborden en op enkele knooppunten komen grote digitale informatieborden, zoals op de busstations Lelystad, Dronten, Emmeloord en Marknesse.

Eerder ging het mis
De vervangingsoperatie had eigenlijk al in 2022 moeten plaatsvinden, maar het project werd eind 2023 stilgelegd. Het contract met leverancier Sutronic Group werd niet verlengd, omdat het bedrijf zich niet aan de contractafspraken zou hebben gehouden.

Van de 1685 nieuwe digitale panelen die geplaatst moesten worden, werden er 514 werkend opgeleverd in Gelderland en Overijssel. In Flevoland is nog geen enkel vernieuwd paneel te zien.

In Zwolle staat al wel zo'n nieuw DRIS-paneel.

De leverancier werd aansprakelijk gesteld en moest boetes betalen, maar die aansprakelijkheid wordt niet erkend. De provincies bereiden momenteel een gerechtelijke procedure voor.

Nieuwe poging
Er zal op zijn vroegst na de zomer van 2025 worden begonnen met de vervanging van de digitale borden. Tot die tijd moeten ov-reizigers voor actuele reisinformatie een beroep doen op hun reisapp.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel