Nieuwe wasberen doen eerste stappen in buitenverblijf van Almere Jungle

ALMERE • Do 15 augustus 2024 | 16:28 • Donderdag 15 augustus 2024 | 16:28

Een vrolijke dag in dierenpark Almere Jungle: vier nieuwe wasberen mochten voor het eerst naar buiten in hun nieuwe verblijf. Ze zijn vorige week woensdag verhuisd van Stichting AAP naar het dierenpark in Almere Hout.

De wasberen, genaamd Igasho, Jabeek, Tzen en Wuyi, moesten na de verhuizing een paar dagen binnenblijven om te wennen aan het binnenverblijf. Ook moesten ze kennismaken met de huidige bewoners: wasberen Optimus en Huppeldepup.

"Die kennismaking ging heel soepel", zegt Mike van Mourik van Almere Jungle. "We hebben ze eerst laten wennen aan het hok, daarna met een schot ertussen aan de huidige bewoners."

Uiteindelijk mochten ze dan echt bij elkaar, "maar wel de hele nacht onder toeziend oog van een dierenverzorger", zegt Van Mourik.

Omdat het koppelen van de oude en nieuwe bewoners goed geslaagd was, mochten de dieren vandaag voor het eerst naar buiten.

Voorzichtig naar buiten
“In het begin waren ze heel voorzichtig, Igasho was na een tijdje de eerste die snel een rondje maakte in het buitenverblijf en even het water in ging. Daarna volgden geleidelijk de andere vier.”

De wasberen moeten wel nog even wennen aan het bezoek van mensen: toen de dierentuin open ging, verdwenen ze al snel weer in hun binnenverblijf. “Het verschilt heel erg per dier hoe snel ze wennen aan onze bezoekers, sommigen zijn gered uit een thuissituatie en zijn dus al gewend aan mensen en anderen zijn heel schuw en hebben wel een paar maanden nodig.”

Niet welkom in de natuur
Wasberen zijn in Nederland zogeheten 'invasieve exoten', wat betekent dat ze oorspronkelijk niet in de Nederlandse natuur thuishoren en zelfs schadelijk zijn voor bestaande dieren- en plantensoorten. Toch zijn ze hier en daar in het land te vinden, vooral in Limburg.

Volgens Europese wetgeving moeten de dieren, vanwege hun invasieve status, verwijderd worden uit de natuur. Stichting AAP ving daarom regelmatig Wasberen op die gevangen waren in Nederland.

Geen wasberenopvang meer
Maar, zei de dierenstichting in 2022: "dit wordt dweilen met de kraan open". En dus stopte de stichting met het opvangen van Wasberen. Bij Almere Jungle zijn de vier nieuwe wasberen in ieder geval welkom.

Het vernieuwde wasberenverblijf

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel