Nederland telt vanaf vandaag 18 miljoen inwoners, Flevoland groeit het snelst

ALMERE • Do 15 augustus 2024 | 6:32 • Donderdag 15 augustus 2024 | 6:32

Een historische dag voor Nederland: donderdag passeert waarschijnlijk het inwonersaantal voor het eerst de grens van 18 miljoen. Dat schat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Flevoland is de provincie die de afgelopen acht jaar het meest is gegroeid. Almere staat op de vijfde plek van steden die het snelst groeien.

Sinds 2016 is er een miljoen Nederlanders bijgekomen. De bevolking nam het met 11,6 procent het meest toe in Flevoland. Daarna volgen Zuid-Holland en Utrecht (beide 7 procent). Limburg groeide het minst, met 1,5 procent.

De meeste inwoners kwamen er bij in de vier grote steden in de Randstad: Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Daarna volgt Almere.

Almere nu achtste stad, wel met 'groeipijn'
De grootste stad van Flevoland kreeg in acht jaar tijd 28.000 nieuwe inwoners. Daarmee kwam het totaal op 1 januari van dit jaar op ruim 226.000, nét onder Tilburg. Almere is nu de achtste grootste stad van het land.

Burgemeester Hein van der Loo van Almere: "Die aantallen is maar één ding, maar wat mij betreft gaat het om het contact tussen mensen, om te zorgen dat er genoeg voorzieningen zijn en ook dat er voldoende gezelligheid is."

Van der Loo kwam anderhalf jaar geleden, zoals veel andere nieuwe provinciegenoten, van buitenaf naar Flevoland toe. "als je uit de Randstad komt, dan vallen je ogen open van het groen, van het water, van de ruimte. Het is echt een genot."

De burgemeester erkent dat de uitbreiding van Almere gepaard gaat met groeipijn, maar volgens Van der Loo hoort dat bij een stad. "Ik noem dat uitdagingen. Groeien kan en groeien moet misschien ook wel in deze provincie, daar is ie oorspronkelijk ook voor gemaakt."

Lees ook: 'Jonge stad Almere heeft last van driedubbele groeipijn'

Wethouder: 'Explosieve groei doet wat met een stad'
Uit dat onderzoek bleek dat jongeren graag in de stad blijven omdat er voldoende natuur en recreatiemogelijkheden zijn. Maar ook dat er te weinig voorzieningen zijn, dat Almeerders hun gezondheid als minder positief ervaren, en dat er relatief veel schuldproblemen, jeugdcriminaliteit en eenzaamheid is.

"Bijna vijftig jaar explosieve groei doet wat met een stad", zei wethouder Froukje de Jonge daarover. "We hebben doordat we snel gegroeid zijn en nog steeds groeien andere uitdagingen dan andere grote steden die al veel langer bestaan en veel minder hard groeien."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel