Boetes voor foutparkerende strandgangers: niet elke gemeente even coulant

BIDDINGHUIZEN • Wo 14 augustus 2024 | 6:10 • Woensdag 14 augustus 2024 | 6:10

Het was maandag en dinsdag een dure zomerdag voor sommige strandgangers in Biddinghuizen: bij de Bremerbaai aan het Veluwemeer zijn parkeerboetes uitgedeeld aan mensen die buiten de slagbomen geparkeerd stonden.

Kosten: 120 euro en 9 euro administratiekosten. "Best veel geld voor een middagje strand", zegt een tipgever die veel bekeurde auto's zag staan maandagmiddag.

Wel of geen handhaving?
De gemeente Dronten bevestigt dat er maandag 14 waarschuwingen en 6 bekeuringen zijn uitgedeeld. En ook dinsdag zijn weer minstens 4 auto's bekeurd. Opvallend: bij andere stranden in Flevoland zeggen gemeenten soms juist niet te handhaven.

Bijvoorbeeld bij de Wellerwaard in Emmeloord. De gemeente Noordoostpolder zegt daar foutparkeerders te gedogen zolang er geen gevaarlijke situatie ontstaat. En ook bij het Bataviastrand in Lelystad staan vaak auto's op de rotonde of het fietspad geparkeerd, zonder dat er beboet wordt.

Coulancebeleid
Handhaven gebeurt dus wel in Dronten, al zegt een woordvoerder wel dat er een 'coulancebeleid' is. "We zijn ervan op de hoogte dat parkeren op sommige hoogtijdagen best een probleem is, maar verkeersveiligheid mag nooit een issue zijn."

Dat leek deze week wel een probleem: er was een noodweg geblokkeerd en auto's stonden op de verharde kern van de rotonde. "Streekvervoer kon daardoor de rotonde niet goed nemen en er was ook geen zicht op het fietspad", weet de woordvoerder te vertellen.

Op de stoep, dus een boete

"Ook staken bezoekers de provinciale weg over, waar 80 kilometer per uur wordt gereden". Auto's die in de berm stonden maar daarbij niet de veiligheid in het geding brachten, zijn niet bekeurd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel