Berm vol geparkeerde auto's bij zwemplas Wellerwaard, gemeente NOP staat het toe

NOORDOOSTPOLDER • Vr 2 augustus 2024 | 7:07 • Vrijdag 2 augustus 2024 | 7:07

Het is druk bij de stranden in de provincie. En zoals elk jaar rond deze tijd gaan veel mensen met de auto naar het water. Dat geldt ook voor het strand in natuurgebied Wellerwaard bij Emmeloord. Daar was het de afgelopen dagen zo druk, dat er in de bermen werd geparkeerd. En dat is niet de bedoeling. 

Op het naastgelegen Friesepad staat duidelijk aangegeven dat er niet in de bermen geparkeerd mag worden. Toch doen veel mensen dat wel. "Er is geen plek op de parkeerplaats bij de Wellerwaard", zegt een mevrouw die met haar twee kinderen een middagje strand heeft gedaan. "Na twee rondjes rijden zijn we toch hier aan de weg gaan parkeren."

'Niet parkeren in bermen vanwege veiligheid'
De gemeente Noordoostpolder vraagt bezoekers van de Wellerwaard al jaren om niet in de berm te parkeren. Dat is onder meer vanwege de veiligheid. Toch staan er een stuk of veertig auto's lang de weg. "Ja, dat is niet handig," zegt een andere strandganger. "Er is hier ook geen zebrapad."  

Volgens de brandweer is de situatie erg ongunstig voor hulpdiensten met grote auto's, zoals de TS, de tankautospuit. "Ja, dat is inderdaad niet handig", zegt een andere bezoeker die de auto in de berm heeft geparkeerd. Ook op het parkeerterrein staan trouwens veel auto's niet in de vakken.

De parkeerplaats is vol

Dan parkeert men hier

Bezoekers komen voor het strand

Geen boa's te zien 
Het parkeerverbod werd, toen onze verslaggever ter plaatse was, niet gehandhaafd door de gemeente. Er zaten geen bekeuringen of waarschuwingen onder de ruitenwissers van foutparkeerders. Boa's waren in geen velden of wegen te bekennen. De foutparkeerders denken dat dat wel zou helpen.

'Maatregelen bij gevaarlijke situaties'
Toch nemen de boa's én de politie het Friesepad wel degelijk mee in hun controle-rondes, zegt de gemeente. Een woordvoerder erkent dat er te weinig parkeerplekken zijn. Daarom gedoogt de gemeente de situatie gedeeltelijk. Bezoekers mogen in de berm parkeren, maar als er gevaarlijke situaties ontstaan, grijpen de boa's in. Wanneer en hoe vaak dat gebeurt, is niet duidelijk.

Het probleem speelt met name op warme en zonnige dagen, zegt de woordvoerder. De gemeente Noordoostpolder heeft vooralsnog geen plannen om het aantal parkeerplekken in Wellerwaard uit te breiden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel