GBLT betaalt bewoners Oosterwold al betaalde belasting terug

ALMERE • Zo 11 augustus 2024 | 9:00 • Zondag 11 augustus 2024 | 9:00

Bewoners van de Almeerse wijk Oosterwold krijgen de verontreinigingsheffing terug die ze dit jaar al hebben betaald. Het gaat om huishoudens die hun afvalwater lozen op een eigen zuiveringsinstallatie, ook wel IBA geheten.

Dat bevestigt het GBLT, de organisatie die namens gemeenten en waterschappen belastingen int. GBLT is al een tijd bezig om alle eerder dit jaar opgelegde verontreinigingsheffingen te vernietigen en bewoners terug te betalen. Belastingen voor het watersysteem en de ingezetenenheffing blijven wel van kracht.

IBA
Ruim 1.200 huishoudens in Oosterwold zuiveren hun afval- en rioolwater met een installatie voor Individuele Behandeling van Afvalwater (IBA), voordat ze dit lozen op het oppervlaktewater.

Het Waterschap Zuiderzeeland constateerde in 2022 dat het zuiveren niet altijd goed gaat en dat normen voor oppervlaktewater worden overschreden. De provincie stelde daarop toezicht in. Medio 2022 besloot de gemeente dat Oosterwold alsnog riolering moet krijgen en stelde dat deze verantwoordelijkheid niet aan de bewoners zelf overgelaten had mogen worden.

Het aansluiten van alle woningen met een IBA gaat enkele jaren duren en gaat de gemeente tientallen miljoen kosten in aanleg en compensatie aan bewoners. Sinds januari heeft de gemeente het beheer van de IBA's van bewoners overgenomen, in afwachting van aansluiting op de riolering. Deze adressen zouden worden vrijgesteld van de verontreinigingsheffing.

Monnikenwerk
Toch heeft GBLT eerder dit jaar aanslagen opgelegd. Die komen te vervallen: van iedereen met een door de gemeente beheerde IBA wordt de belastingaanslag vernietigd en al betaalde bedragen terugbetaald, eventueel na verrekening met nog openstaande andere belastingen.

Bewoners zijn de afgelopen tijd hierover geïnformeerd. Ook degenen die bezwaar hebben gemaakt, omdat ze vinden dat ze ook al rioolheffing aan de gemeente afdragen. Een woordvoerder van GBLT spreekt van "monnikenwerk" om uit te zoeken wie in aanmerking komt voor teruggave.

Zodra een huis wordt aangesloten op de riolering, wordt alsnog de zogeheten "zuiveringsheffing woonruimte" opgelegd en kunnen bewoners een aanslag op de mat verwachten. Tot die tijd betaalt iemand met een IBA in Oosterwold dus geen verontreinigingsheffing, ook niet als de aansluiting pas in de loop van volgend jaar wordt gerealiseerd.

Compenseren
De discussie rond de IBA's zorgt al langere tijd voor onvrede in Oosterwold. Een onderzoeksbureau concludeerde in november dat de gemeente achttien miljoen zou moeten uittrekken om bewoners die een IBA hebben aangelegd te compenseren.

De gemeente zei vorig jaar bewoners niet te willen compenseren, omdat zij al korting op de grond hebben gehad. Een aantal bewoners heeft daarop procedures tegen de gemeente aangekondigd.

De totale kosten voor aanleg van riolering in Oosterwold worden geschat op 65 miljoen euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel