Ladies Tour komt dit jaar naar Zeewolde: 'Lelystad wilde niet, dan kijken we verder'

ZEEWOLDE • Vr 9 augustus 2024 | 10:04 • Vrijdag 9 augustus 2024 | 10:04

Zeewolde is dit najaar het decor voor de Simac Ladies Tour, een wielerwedstrijd voor vrouwen. Dat gebeurt met een etappe op donderdag 10 oktober, zegt Barry Porsius van City Marketing Lelystad (CML). Daarmee krijgt de wedstrijd voor het derde jaar op rij een start en finish in Flevoland.

Het klinkt gek: City Marketing Lelystad dat een evenement in Zeewolde houdt. Volgens Porsius is dat simpel te verklaren: de provinciehoofdstad toonde dit jaar geen interesse in de etappe. Het college van burgemeester en wethouders en een nipte meerderheid van de gemeenteraad vonden dat het evenement te weinig meerwaarde heeft. Het eerste jaar was de etappe nog volledig in Lelystad, vorig jaar deels.

CML heeft een contract met de organisatie van de Ladies Tour om een etappe in Flevoland te houden. De provincie geeft daarvoor ook subsidie, ongeacht in welke Flevolandse gemeente gefietst wordt.

Als Lelystad niet wil, kijkt CML naar de andere vijf andere gemeenten in de provincie, zegt Porsius. "Andere plaatsen in de provincie hebben geen citymarketingorganisatie", verklaart hij. En als dat al zo was, dan zou CML het contract voor de etappe kwijtraken, zegt hij.

'Zeewolde was enthousiast'
Zeewolde, dat dit jaar precies 40 jaar bestaat, was wel enthousiast. Dat zat 'm in de vergunningen en het benodigde geld, zegt hij. In het dorp komt een start en finish, een ploegenpresentatie en een renners- en VIP-dorp. De precieze route moet later deze maand duidelijk worden. Dat geldt ook voor de exacte afstand van de etappe in Flevoland.

Bekende namen zullen in elk geval naar Zeewolde afreizen zoals Lotte Kopecky, Demi Vollering, Chantal Blaak, Lorena Wiebes en Marianne Vos. "De absolute wereldtop", aldus Porsius.

Ook doen de NOS, Eurosport en Sporza weer verslag van het evenement.

De Lelystadse tribune in 2022

'CML verliest Lelystad niet uit het oog'
Ondertussen heeft de marketingorganisatie een aparte BV opgericht om evenementen elders in Flevoland te houden: Min 4. De naam slaat op vier meter onder zeeniveau, verklaart Porsius.

Zo moeten de Lelystadse Sport Fun Dagen ook elders in de provincie worden gehouden. Deze dagen werden eerder deze maand gehouden en draaien om sport en cultuur voor kinderen die niet op vakantie gaan.

Het betekent niet dat CML de provinciehoofdstad vergeet. Zo wil de organisatie het evenement 'de Sterkste Man van Nederland' en 'de Sterkste Man van de wereld' naar Lelystad halen. Het zou voor de nationale editie gaan om zowel de voorronde als de finale. Daarnaast wil de directeur benadrukken dat Lelystad heeft aangegeven volgend jaar wél weer in gesprek te willen gaan over de Flevolandse etappe van de Ladies Tour.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel